Take a fresh look at your lifestyle.

Офтальмолог: як обрати лікаря, коли потрібно перевірити зір

0 21

 

Наші очі потребують професійного догляду. Їх варто берегти і з розумом проводити час перед комп’ютером чи телевізором – це основа. Крім того, час від часу потрібно відвідувати офтальмолога для обстеження. Завжди слід обирати найкращих спеціалістів. Прочитайте, що відрізняє хорошого офтальмолога. Перевірте, як часто необхідно перевіряти свій зір.

Як часто потрібно перевіряти зір

Періодичність обстеження залежить в першу чергу від віку. Чим старша людина, тим більша ймовірність розвитку глаукоми або катаракти. Тому після 50 років аналізи потрібно робити раз на рік.

Крім регулярних візитів до офтальмолога, записатися на прийом варто в наступних випадках:

  • погіршення гостроти зору;
  • підвищена частота моргання;
  • рецидивуючі запалення кон’юнктиви і повік;
  • примружені очі під час читання;
  • порушення поля зору;
  • двоїння в очах;
  • часті головні болі, причина яких залишається нерозпізнаною;
  • очниці;
  • печіння і свербіж очного яблука;
  • світлобоязнь;
  • сильна гіперемія очей.

Перший раз дитина повинна відвідати офтальмолога у віці трьох років. Перевірте, як розвиваються ваші очі і чи все у вас так, як має бути. Час розвитку дитини – це час швидких змін. Тому обстеження дітей необхідно проходити раз на рік. Якщо говорити про підлітків і дорослих, то аналізи можуть проходити кожні три роки – якщо якісь тривожні симптоми не з’являться раніше. Перевірте всі зміни якнайшвидше.

В окремих випадках особливо доцільне звернення до дитячого офтальмолога. До них належать:

  • передчасні пологи – у дітей, які народилися передчасно, необхідно провести дослідження очного дна. Недоношені діти мають набагато вищий ризик розвитку ретинопатії, яка може призвести до втрати зору у дитини;
  • сльозяться або гноїться очі – такий стан може свідчити про закупорку носослізного каналу. Ця недуга лікується за допомогою відповідної операції;
  • травма ока;
  • інфекція очей;
  • алергія, яка провокує гнійні виділення з очей;
  • підозра на порушення зору;
  • виникнення неоднакових розмірів і ширини щілин повік;
  • підозра на косоокість;
  • видима, аномальна будова ока;
  • ністагм, тобто тремтіння очних яблук;
  • направлення іншого лікаря при підозрі на інші захворювання очей у дитини.

ІНФОРМАЦІЯ

Однією з ознак того, що з очима вашої дитини стається щось тривожне, є відсутність червоного відблиску в очах на фотографіях, зроблених зі спалахом. Білі рефлекси замість червоних плям можуть вказувати на ретинобластому або вроджену катаракту.

Як вибрати хорошого офтальмолога

Ми вже знаємо, як часто відвідувати офтальмолога. Тепер настав час розглянути, на що звернути увагу при виборі спеціаліста. Тільки добре проведене дослідження має сенс. Пам’ятайте, що для виявлення захворювань очей необхідне професійне обладнання. Це перше, на що потрібно звернути увагу. Лікар-офтальмолог без хорошого обладнання не в змозі якісно провести огляд.

Хороший офтальмолог – це той, хто має професійний підхід до пацієнта та приділяє йому потрібну кількість часу та уваги. Огляд потрібно проводити дуже обережно. Офтальмолог повинен пояснити всю процедуру і попередити пацієнта про те, що станеться – це важливо для комфорту пацієнта. Він також має його вислухати – співбесіда є дуже важливою частиною, яка має передувати огляду.

Надійний офтальмолог – це лікар, який користується бездоганною репутацією як у медичному середовищі, так і серед пацієнтів. Варто розпитати друзів, рідних, свого терапевта або почитати думки в Інтернеті – все це допоможе нам зробити правильний вибір. Медичний центр Oculus пропонує офтальмологію у Львові високого рівня, що включає багаторічний досвід лікарів та сучасне медичне обладнання для точноЇ діагностики та ефективного лікування проблем із зором.

Також завжди варто прислухатися до другої думки і бути впевненим на сто відсотків. Особливо, якщо у нас серйозна проблема. Тому краще вибрати двох спеціалістів і порівняти їхні діагнози та думки. Тоді ми будемо впевнені в результатах дослідження. Знайти хорошого фахівця неважко, але потрібно шукати правильний шлях. Потрібно звернути увагу на деталі та підхід лікаря.

Які дослідження проводить офтальмолог

Які саме дослідження проводить офтальмолог і з чого вони складаються?

Оцінка гостроти зору – це найпопулярніший тест, який проводиться в офтальмологічному кабінеті. Вони проводяться практично під час кожного візиту до офтальмолога. Таке обстеження дозволяє оцінити якість зору, а також дає можливість виключити захворювання, що пошкоджують зір. Щоб результат був більш точним, використовується комп’ютерна перевірка зору. У більшості випадків використовується так зване дослідження гостроти зору. Таблиці Снеллена.

Обстеження поля зору – інакше відоме як периметрія. Цей тест дозволяє оцінити, яку частину зображення може побачити око пацієнта, дивлячись на одну центральну точку. Цей тест використовується в основному для діагностики глаукоми.

Дослідження очного дна — це тест, який оцінює структури, що вистилають внутрішню частину очного яблука. Під час огляду офтальмолог оцінює стан сітківки ока і кровоносних судин. Огляд очного дна проводиться під час офтальмоскопії. Варто відзначити, що цей тест використовується не тільки при офтальмологічних захворюваннях, а й при кардіологічних, діабетичних і неврологічних захворюваннях.

УЗД очей – це нечасте обстеження. Як правило, перед операцією з видалення катаракти проводиться УЗД очей. Метою тесту є оцінка лінзи та проведення біометричних вимірювань ока. Обстеження є абсолютно безпечним, швидким і безболісним для пацієнта.

Вимірювання тиску в очному яблуці – це обстеження, яке повинні проходити всі люди старше 40 років. Це найкращий скринінговий тест на глаукому. Саме це захворювання є найпоширенішою причиною підвищення тиску в очному яблуці.

Оптична когерентна томографія – скорочено ОКТ – це дуже спеціалізоване дослідження очного дна, під час якого отримують поперечні зрізи окремих елементів ока. Обстеження безболісне для пацієнта і займає всього кілька хвилин.

Залиште відповідь

Ваша електронна адреса не буде опублікований.