Take a fresh look at your lifestyle.

Прилади для потенціометричного аналізу: особливості асортименту

0 4

У багатьох сферах промислового виробництва, агропромисловому комплексі, медицині, науково-дослідній діяльності часто виникає необхідність аналізу рідин та інших субстанцій. Визначити такі параметри як окисно-відновний потенціал, рівень лужності-кислотності, електропровідність, наявність домішок можна за допомогою потенціометрії.

Потенціометричні прилади: основні різновиди

Потенціометричні вимірювальні пристрої водяться на кілька категорій залежно від принципу дії та головної функції. Найчастіше виникає необхідність у застосуванні таких прикладів:

  • pH-метрів — призначені для вимірювання рівня кислотно-лужного балансу — концентрації водневих іонів, яка визначає кислотність (менше як 7) або лужність (більше як 7) водних розчинів;
  • кондуктометрів — використовуються для визначення ступеня електропровідність розчину — кількості в ньому іонів, здатних проводити електричний струм;
  • ОВП-метрів та Редокс-метрів — вимірюють окисно-відновний потенціал рідини — її здатність до окислення (наприклад при наявності у складі кисню або хлору) або відновлення (у розчинах, що містять водень чи органічні сполуки);
  • селективних іономірів — спеціальних електродів, що визначають концентрацію конкретного іона (Na⁺, K⁺, Ca²⁺, Cl⁻ тощо) у розчині;
  • оксиметрів — призначених для моніторингу якості води шляхом вимірювання кількості у ній розчиненого кисню;
  • солемірів — приладів, що дозволяють оцінити концентрацію солей, які розчинені у рідині.

Також існують мультипараметрові вимірювальні пристрої, які можуть визначати кілька показників.

За способом застосування потенціометричні прилади бувають ручні і лабораторні, портативні та стаціонарні. Вони відрізняються за такими характеристиками: діапазоном вимірювання, дискретністю (мінімальною зміною значення, яку пристрій може зафіксувати), кількістю точок калібрування та точністю.

Сфери використання потенціометричних приладів

Моніторинг фізичних та хімічних властивостей розчинів необхідний у багатьох сферах діяльності. З цією метою потенціометричні вимірювальні пристрою застосовуються у хімічній галузі. З їх допомогою відбувається аналіз якості сировини, готової продукції та контроль технологічних процесів.

У фармацевтичній промисловості це обладнання необхідне для визначення вмісту активних компонентів у препаратах та тестування їх якості. На підприємствах харчової галузі здійснюють перевірку кислотності, рівня pH, кількості солей у продуктах та напоях. Велике значення контроль вмісту та якості води має в акваріумістиці, гідробіології та промисловому розведенні риби.

Під час біохімічних та медичних досліджень використовують лабораторні потенціометричні прилади для аналізу біологічних рідин (крові, сечі, плазми). У сільському господарстві широко застосовуються переносні pH-метри та інше обладнання для вимірювання кислотності ґрунту, аналізу якості води для зрошення, контролю складу добрив та компосту. Такі дослідження допомагають підвищити врожайність та знизити витрати на агрохімікати.

Велику роль застосування потенціометричних приладів має для екологічного моніторингу, зокрема для перевірки безпечності поверхневих, ґрунтових та стічних вод і ґрунтів. Сфера водопостачання та водоочищення також потребує застосування цього обладнання для контролю якості питної води.

Купити потенціометричні прилади різного типу та призначення (від ручних до лабораторних) пропонує спеціалізований магазин SIMVOLT. Ми реалізуємо якісну продукцію у різних цінових категоріях.

Залиште відповідь

Ваша електронна адреса не буде опублікований.