Take a fresh look at your lifestyle.

Видалення пухлин в тварин : поради

0 25

Незважаючи на уявлення багатьох про фаталізм і кармічність виникнення онкологічних захворювань у людей, про велику роль впливу шкідливих звичок на розвиток даної патології, у братів наших менших вона (онкологія) зустрічається вкрай часто. І саме професійний і своєчасний підхід до лікування даної патології забезпечать найбільші шанси на повне одужання Вашого улюбленця.Замовити консультацію щодо видалення пухлин в домашніх тварино ви зможете за посиланням https://realvet.com.ua/posluhy/khirurhiia/vydalennia-pukhlyn/  , ми ж розглянемо основні поради при лікуванні цієї небезпечної патології.

Ріст і розвиток кожної здорової клітини в організмі контролюється складною системою регулювання для злагодженої роботи всіх систем, органів і тваринного організму в цілому. Але, з до кінця не зрозумілих причин, деякі клітини виходять з-під цього контролю і починають хаотично розвиватися, розмножуватися, утворюючи, в деяких випадках, значного розміру пухлини, які «об’їдають» свого господаря, приводячи до пухлинного виснаження. Одночасно втрачається міцний зв’язок між клітинами пухлини, і вони можуть нестися по лімфатичних (лімфатичний спосіб метастазування) або кровоносних судинах (гематогенний спосіб метастазування), осідаючи в інших органах і тканинах, приводячи до розвитку метастаз.

У кожної пухлини своя поведінка і ця поведінка може відрізнятися від її локалізації: деякі агресивно ростуть і не метастазують взагалі, або роблять це на пізніх стадіях; інші навпаки – починають метастазувати з самого появи, і, на момент виявлення первинної пухлини, весь організм «засмічений» метастазами.

Що будуть робити з твариною на прийомі у онколога

Основне – це огляд пацієнта. Багато про що говорить місце локалізації новоутворення, як воно виглядає. Важливо, щоб власник розповів, як новоутворення поводилося з моменту виявлення до прийому (швидкість росту, циклічність розвитку і ін). Вже з цієї інформації можна припускати, що це може бути за пухлина, як вона себе зазвичай веде, і планувати подальші обстеження. Або лікар скаже, що Ви даремно хвилювалися і це зовсім не онкологія.

Також пальпуються регіональні лімфатичні вузли. Часто необхідно УЗД внутрішніх органів або самої пухлини.

Всупереч поширеній думці, по аналізах крові, сказати рак це чи не рак, неможливо, якщо це не онкологія крові (лімфома, лейкоз). Аналізи крові забираються для оцінки загального здоров’я пацієнта, як новоутворення вплинуло на організм (збільшення печінкових показників при пухлини печінки відбувається через механічне обмеження тканини органу, за рахунок чого його функція може бути порушена, і ветеринарний онколог бачить це по аналізах крові), виключаємо протягом супутніх захворювань, які можуть вплинути на тактику діагностики або лікування.

Рентген легенів. Рентген володіє певною роздільною здатністю і на знімку ми можемо побачити метастатичний вузлик від п’яти міліметрів і більше, якщо метастази в легенях є, але вони меншого розміру – на рентгенівському знімку ми їх не побачимо.

Рентген, в разі підозри на новоутворення кістки, незамінний. Є певні рентгенологічні ознаки злоякісного процесу, які відрізняють його від запалення (остеомієліту), і вже по рентгену ветеринар-онколог може поставити досить точний попередній діагноз.

Остаточний діагноз ставиться під час гістологічного дослідження пухлини. Гістології говорять нам, що це за пухлина, повністю чи вона була видалена, оцінюють наявність метастазів в лімфатичних вузлах, що дає нам величезну і незамінну інформацію про успішність проведеного лікування або для планування подальшого лікування. Гістологічне дослідження передопераційної проводиться тільки тоді, коли результат вплине на тактику лікування. Так деякі пухлини не видаляються хірургічно, а лікуються тільки хіміотерапевтичних (венерична саркома собак).

Залиште відповідь

Ваша електронна адреса не буде опублікований.