Take a fresh look at your lifestyle.

Приготування домашнього вина ; що потрібно знати

0 26

Якщо роль домашнього винороба вам до душі, і ви з задоволенням уявляєте, як родичі і гості розхвалюють ваш чудовий напій, не відкладайте справу в довгий ящик. Вино можна готувати з будь-яких фруктів, наприклад, зараз в хід можуть піти яблука, чорноплідна і садові горобина, виноград. Технологія приготування домашнього вина досить проста, але деякі правила потрібно обов’язково знати і дотримуватися. Найбільший асортимент якісного обладнання для приготування домашнього вина ви знайдете за посиланням  alcofanshop.com , ми ж розповімо про етапи,яких необхідно дотримуватись.

1-й етап. підготовка сировини

Беремо фрукти або ягоди, миємо, чистимо, видаляємо гнилі частини і плоди. Яблука потрібно нашаткувати і віджати сік на пресі або пропустити через соковижималку. (В крайньому випадку, можна купити сік в магазині, але він обов’язково повинен бути без консервантів). Ягоди потрібно передавити товкачем в емальованій каструлі. В отриманий сік додаємо по рецептурі цукор і воду (див. Таблицю). Зверніть увагу на те, що цукор не можна засипати в бутель, інакше він осяде на дно. Треба відлити трошки соку (вина), поставити його на вогонь і розчинити, не доводячи до кипіння, а потім влити в розчиненому вигляді. Після цього додайте винні дріжджі або немитий родзинки – його називають «дикі дріжджі» (жмені родзинок досить на 20 літрів соку). Ви отримали солодке сусло, яке має заграти.

2-й етап. бродіння

Скляну пляшку заповніть приблизно на дві третини. Поставте водяний затвор і спостерігайте за процесом. Найкраще, якщо вино буде бродити в темному приміщенні при температурі 20-22 градуси. Коли вино почне освітлюватися, з’явиться осад, а бродіння стане тихим (зменшиться кількість бульбашок), потрібно буде зняти вино з осаду за допомогою шланга. Ставимо бутель вище, каструльку нижче і акуратно зливаємо вино так, щоб осад залишився на дні. Потім осад видаляємо, вино заливаємо назад, закриваємо водяним затвором і знову ставимо бродити. Зазвичай вино знімають з осаду кілька разів.

3-й етап. Розливаємо вино в пляшки

Коли вино перебродило, стало прозорим, його розливають в пляшки, додають ще раз цукор за смаком і закривають пробками. Між пробкою і поверхнею вина прийнято залишати проміжок товщиною в 2-3 см, щоб пляшки не лопнули. Зберігати їх потрібно в темному прохолодному місці в горизонтальному положенні. Тепер вас можна привітати! Ви стали справжнім виноробом!

Рецептура приготування вина

Культура

Скільки цукру і води потрібно додати в 1 літр соку до бродіння

Скільки цукру потрібно додати в період бродіння

Вода (мл)

Що потрібно для приготування вина в домашніх умовах?

Посуд для продуктів, соку, води – найкраще скляні ємності або емальовані каструлі. Вони обов’язково повинні бути чистими, адже вино дуже чутливо до запахів. Наприклад, ви ризикуєте все зіпсувати, якщо використовуєте погано вимитий каструльку, в якій перед цим варили суп. Фахівці радять помити посуд холодною водою, потім гарячою з содою і потім знову холодною. Залізна, мідна та алюмінієвий посуд не годяться, тому що від зіткнення з залізом вино чорніє і втрачає свій аромат. Пластмасовий посуд теж не підійде.

Соковижималка, дробарки, шинкування або дерев’яний товкач (ложка) – для дроблення сировини.

Скляні бутлі для бродіння об’ємом від 5 до 25 літрів, в залежності від кількості вина, яке ви збираєтеся готувати.

Пробки – найкраще коркові. Деякі домашні винороби самі роблять їх з дерева. Гумові використовувати не бажано, тому що цей матеріал дає специфічний запах.

Водяний затвор – пристосування, що складається з гумової трубки, один кінець якої опускається в бутель через отвір в пробці (але він не повинен стосуватися рідини), а другий – в стакан з водою, звідки при бродінні бульбашками виходить вуглекислий газ. Завдяки цьому повітря не проникає в бутель і вино не окислюється. Воду в стаканчику змінюють щодня. Замість водяного затвора часто використовують гумову рукавичку або надувну кульку. У них роблять голкою одну або дві дірочки, щоб виходив газ.

Вино з винограду

Поради дає техногол-винороб Кароліна СОБОЛЕВА з Гродно. Вона готує своє вино з винограду сорту “Ізабелла”, але підійдуть і інші сорти фіолетового винограду.

Ягоди потрібно відокремити і пом’яти руками. Потім додати цукор (по 500 г на літр соку), залити в бутель (разом з мезгой) і залишити бродити. Можна обійтися без винних дріжджів – виноград буде зброджувати і без них. Ставимо водний затвор або надягаємо на бутель рукавичку. Приблизно через місяць, коли вино почне освітлюватися, кількість бульбашок зменшиться або рукавичка здметься, відокремлюємо сік. У нього ще раз додаємо цукор (знову по 500 г на літр соку) і знову ставимо бродити на 2-3 тижні. Приблизно раз на тиждень зливаємо вино з осаду. Час від часу пробуйте вино – якщо воно кислувате, можна додати ще цукор. Поступово вино освітлиться, але буде ще мутнуватим, тому його потрібно поставити в холодне місце приблизно 10 днів. Цей прийом називається “відпочинок вина”. Останній раз зливаємо з осаду і розливаємо в пляшки.

Залиште відповідь

Ваша електронна адреса не буде опублікований.