Take a fresh look at your lifestyle.

Святого Микити — 28 вересня. Що потрібно зробити усім господиням в цей день, та на що звернути увагу

0 148

Микита Гутський – мученик, якого з давніх давен вшановували і вшановують 28 вересня. Все своє життя він проповідував слово Боже та дотримувався християнської віри. Його чекала досить страшна смерть – його спалили на вогнищі, так як він був противником язичників. А останки, які залишились від тіла почали лікувати людей від різних хвороб.

Він був захисником птахів та дітей, які мали захворювання. Люди називали це свято – Микита – гусятник або Микита осінній. У цей день господарі стригли шерсть овець, різали гусей та вибирали ріпу. Люди також у цей день визначали яка буде погода – дикі гуси у цей день відлітали у вирій.

Підняті лапи у гусей віщували холоди, стоять на одній нозі – чекали люди заморозків. Якщо ховали дзьоба під крило – зима приходила рано. Якщо птахи мочать лапи у воді – тепло ще протримається.

По Чумацькому шляху гуси відлітали у вирій, тому люди прозвали його гусячим шляхом. У цей день влаштовували бої між гусаками. Мисливці вирушали на полювання, а господарі рубали гусей та несли м’ясо на базар.

Ґаздині готували святковий стіл та готували страви з гусячого м’яса. Покровителем гусей вважали водяного й господарі кидали гусака з відрубаною головою, щоб подякувати водяному. Якщо цього не зробити він не буде охороняти гусей.

При болях у зубах люди їли страви з ріпи. Це гарний час для поїздки.

Прикмети 28 вересня:

  • Якщо помітили на водоймі, що качки занурюються з головою, буде дощ.
  • Якщо гуси сидять на землі, осіння погода порадує теплом.
  • Якщо у лісі безліч мурашників, взимку буде холодно.
  • Якщо 28 вересня ясний день, наступного дня буде сильний вітер.

Залиште відповідь

Ваша електронна адреса не буде опублікований.