Take a fresh look at your lifestyle.

Як навчитись заощаджувати гроші

0 64

Усім відома істина, що щасливі стосунки потребують серйозної роботи. Це ж правило поширюється і на відносини з грошима: хочете, щоб у вас із фінансами все склалося – доведеться докласти зусиль.

І ми в цьому вам допоможемо! Ми виділили декілька пунктів які потрібно дотримуватися на шляху до вашого достатку.

Але у житті всяке буває і всім нам деколи необхідна фінансова допомога. І тоді нам завжди допомагають рідні, друзі, або надійні банки де можна взяти кредит під 0%.

  1. Визначити мету

Для всього, що ми робимо, важлива мотивація – це те, що дозволяє не звернути з наміченого шляху, підтримує у важкі моменти. “Копати від паркану і до обіду” нецікаво нікому, але якщо ви чітко розумієте, скільки потрібно накопичити на конкретну модель смартфона або відпустку мрії – йти до мети буде значно легше.

  1. Де зберігати заощадження

Тут все залежить від суми, яку потрібно зібрати. Якщо йдеться про квартиру чи машину, то в такому довгостроковому проекті зберігати гроші вигідніше, безпечніше та найзручніше буде у вигляді депозитного вкладу. Бажано, безвідкличного, щоб не було спокуси зняти частину суми на якусь іншу покупку. До того ж, гроші в такому разі не просто зберігатимуться, а й приноситимуть пасивний дохід – певний відсоток від вкладу. Якщо ви збираєте відразу на кілька великих покупок – краще для кожної з них відкрити свій рахунок.

Якщо запланована покупка – не така дорога і зібрати на неї гроші можна менше, ніж за півроку, зберігати заощадження можна вдома. Але в цьому випадку потрібно буде подбати про захист – виключіть можливість «перезайняти» у себе до наступної зарплати, адже навіть борг все одно доведеться повертати. Для цього вам знадобиться або сейф/скарбничка, що працює тільки на прийом, або залізна дисципліна.

  1. Як збирати?

Отож, ми переходимо до найцікавішої частини нашої статті: як все таки почати збирати гроші.

  • Правило 4 конвертів. Суть правила в тому, що отримавши дохід, ви спершу оплачуєте всі обов’язкові рахунки – комунальні послуги, зв’язок/інтернет, кредит, проїзний тощо. – а гроші, що залишилися, поділяєте на 4 рівні частини. Кожна з них – це сума, яку можна витратити на найближчий тиждень. Якщо після закінчення тижня від частини щось залишилося – ви можете або відправити залишок у скарбничку, або зробити з ним якось інакше на власний розсуд. Нам цей спосіб не підійшов із кількох причин.

Розуміючи, що наприкінці тижня залишаються гроші, з’являється бажання побалувати себе – «я молодець і витратив не все!», але ці гроші витрачаються впусту.

Спосіб не дуже зручний, коли гроші приходять на картку не одним платежем, а кілька разів на місяць, наприклад, зарплата та аванс. Вирахувати витрати які точно мають бути і розділити по категоріям у цьому випадку не легко.

 

  • Метод глечиків представляє собою те, що всю зарплату вам потрібно розділити певними частками на різні групи витрат: найнеобхідніше – 55%. Це речі які вам потрібні обов’язково: оплата рахунків, одяг, харчування, медичне обслуговування і т.д. розваги – 10% –  походи в кафе, кіно, театри, купляти всякі дрібнички. заощадження – 10%. Це саме ті кошти, які ви відкладаєте на ціль. Якщо мети немає – нехай нею стане інвестування (наприклад, банківський депозит та отримання пасивного доходу від відсотків). освіта – 10%. Ваш розвиток – це ваше майбутнє та можливість заробляти у цьому майбутньому більше, ніж сьогодні. резервний фонд – 10%. Сюди ви відкладаєте гроші, інвестуючи у фінансову стабільність та впевненість у завтрашньому дні. подарунки та благодійність – 5%
  • З цим методом вийшло набагато краще – чітка систематизація йде під руку з дисципліною і не дозволяє пускатися у всі тяжкі. Але натомість трохи обмежує – часом хочеться більше свободи у тому, що стосується своїх, чесно зароблених грошей. Цей метод сподобається тим, хто тільки починає збирати на заповітну мету –завдяки ньому ви навчитесь розподіляти доходи за пунктами витрат.
  • Відсоток доходу. У цій історії ваше головне завдання – відкладати на свою мету строго певний відсоток від кожного приходу грошей. Для нас цей спосіб виявився найпростішим – він жодним чином не обмежує решту всіх витрат, а сам позначений відсоток (у нашому випадку це були чималі 20%) – йшов на ощадну карту відразу після отримання зарплати. У результаті ми цих грошей начебто і не бачили, а через пару місяців ощадний рахунок неабияк порадував циферками в інтернет-банку.
  • Обнулення та залишок – цей спосіб підходить швидше для того, щоб просто накопичувати умовно зайві гроші, а не збирати на якусь мету. Його секрет – щоденне (або її щотижневе) «обнулення» суми на карт-рахунку. Щодня потрібно наводити кількість грошей на картці до ладу відповідно до певного правила. Наприклад, сума має закінчуватися на 5 з нулями після коми. Тобто. якщо ввечері у вас на картці 78 рублів 26 копійок, ви переводите 3,26 на додатковий рахунок, щоб на основній карті залишилося 75 рублів. І так кожного дня. Наприкінці місяця, повірте, ви здивуєтеся тому, скільки грошей можна накопичити в такий нехитрий і непомітний спосіб. Ми здивувалися, виявивши 95 рублів, що з’явилися буквально нізвідки.
  1. Особливості психології

Важливо розуміти, що, хоч би який метод ви вибрали, від вас знадобиться твердість духу і дисципліна. Щоб справлятися було простіше, є кілька хитрощів, як накопичити гроші за маленької зарплати, заснованих на знанні нашої психології.

По-перше, перш ніж зробити якусь покупку, задайте собі просте запитання: «Скільки годин моєї роботи це коштує?». Навіть якщо ви великий любитель шопінгу, ви, напевно, зупинитесь, дізнавшись, що нова сумочка або сумнівний гаджет коштують 2-3 ваші робочі дні. Усвідомлення того, скільки зусиль ви витрачаєте, щоб заробити певну суму, допомагає відкладати гроші, замість витрачати їх на сумнівні задоволення.

По-друге, пам’ятайте, що ви самі – найцінніший ваш ресурс, і задоволення ваших потреб та цілей – найважливіше ваше завдання. Це означає, що, отримавши зарплату, насамперед ви маєте заплатити собі. Відкладати гроші на свою мету потрібно не за залишковим принципом, а вивести це на рівень таких обов’язкових платежів, як оплата рахунків або платежі за кредитом.

Залиште відповідь

Ваша електронна адреса не буде опублікований.