Take a fresh look at your lifestyle.

Українців змусять прив’язати SIM-картки до паспортів

0 675

Уряд готує законопроєкт про прив’язку сім карти,  які використовувалися під час відкриття банківської карти до паспортів.

Це допоможе мобільним операторам точно визначити своїх клієнтів та не дати шахраям використовувати чужі номери.

Діло в тому, що мобільний оператор наразі не має паспортних данних власника номера, а отже сім карту може випустити будь-хто.

Шахрайські схеми є досить різними. Наприклад, вони декілька разів дзвонять на номер жертви з різних номерів. І тоді приходять до операторів що втратили картку і хочуть її перевипустити назвавши останні номери які на нього дзвонили. Оператор не має права відмовити, адже не може довести чий насправді цей номер. А у сучасному світі до номера телефону підв’язані і інтернет-банкінг та інші послуги. Таким чином вони можуть вкрасти власні кошти власника номера або взяти позики.

А в законопроєкті вказано що, щоб перевипустити сім карту потрібен буде паспорт. У разі шахрайських схем то власник зможе захистити свої права у суді. За словами нардепа Олександра Федієнка, законопроєкт, над яким вони вже працюють, стосуватиметься лише фінансових номерів і покликаний захищати українців від шахраїв

“Якщо ви хочете мати телефон, який надалі використовуватимете для фінансових операцій або для отримання цифрових послуг, зокрема для отримання електронно-цифрового підпису, він обов’язково повинен мати контракт з оператором мобільного зв’язку для того, щоб шахрай не зміг його вкрасти”, – розповів член парламентського комітету з питань цифрової трансформації Олександр Федієнко.

Залиште відповідь

Ваша електронна адреса не буде опублікований.