Take a fresh look at your lifestyle.

0 15

Зима – період життя туристів, коли настає відносне затишшя. І справді, не всі люблять ходити в багатоденні зимові подорожі, зовсім інша річ – літні варіанти походів. У зимовому поході наші ноги, як правило, зазнають дуже не маленьких навантажень. І для того, щоб вони вам служили протягом усього маршруту вірою і правдою, черевики для зимового походу потрібно вибирати особливо скрупульозно. Хочемо звернути вашу увагу на взуття для таких походів та менш витривалих прогулянок. У магазині Marathon.ua ви зможете підібрати якісне брендове взуття для вашого стилю життя. Деталі за посиланням – https://hadi.ua/ru/brands/columbia/.

Ну і звичайно, перед покупкою потрібно хоча б приблизно уявляти собі умови, в яких вашому взутті належить функціонувати.

Але якщо вже ви зібралися взимку в гори, то потрібно бути готовим до того, що умови тут дещо відмінні від звичайних літніх виходів, і якщо влітку, маючи досвід походів, можна навіть знехтувати деякими деталями свого одягу та взуття (найчастіше бачу як навчений досвідом народ влітку ходить Кавказом у сандалях – хоча, начебто, за всіма правилами потрібні черевики), то зима вам таке навряд чи спустить.

Які основні вимоги зазвичай пред’являються взуття для зимового походу?

Припустимо, що ви вже вибрали в магазині саме ту модель черевиків, в якій, як вам здається, буде комфортно і зручно ходити по зимових горах. При цьому зробіть кілька нехитрих речей.

  • Подивіться на кількість швів у виробі. Тут логіка одна – чим менше усіляких стикуючих швів, тим менше промокатимуть ваші черевики. Найкраще взяти кілька моделей та порівняти їх між собою. Найкраще, якщо шви проходять тільки в місцях кріплення шкіри черевика до підошви. Хоча є моделі, в яких навіть ці шви мало видно. Як показує практика, таке взуття взимку на снігу промокає набагато менше, ніж аналогічне з великою кількістю швів.
  • Для зимових походів краще вибирати взуття зі шкіри нубука – воно менше промокає ніж шкіра, але, правда, зворотний бік медалі теж присутній, сохне вона при цьому досить довго, якщо промокла.
  • У наш час виробники випускають практично все гірське взуття з мембранними тканинами – це дозволяє парам вологи (нога часто потіє при ходьбі) відлітати в атмосферу, за рахунок цього, коли ви зупиняєтеся – ноги відповідно мерзнуть менше. Мембрани типу Gor-Tex хороший приклад.
  • Зверніть увагу на підошву вашого черевика – вона має бути не слизькою. Хороший приклад – підошва із щільної гуми типу того ж Вібрама – вона досить щільна сама по собі, і при цьому цілком еластична, а це важливо, тому що при ходьбі вона амортизуватиме ваші кроки, а відповідно зніматиме частину навантаження.
  • Також подивіться на протектор підошви – він повинен бути досить рифленим і при цьому малюнок повинен бути в різних напрямках, щоб утримувати вас на різноманітних слизьких поверхнях. Зрозуміло, що ідеального протектора не існує, але все ж таки, чим більше будь-яких насічок, тим краще – зима це не тільки сніг, найчастіше взимку можна нарватися і на дощ і на сльоту, особливо це актуально в Кримських горах. У жодному разі не йдіть взимку в гори з гладкою підошвою або стертим протектором. При додатковій вазі рюкзака, утриматися на такій підошві на засніженому схилі дуже складно, перевірено на власному досвіді, при цьому ноги роз’їжджаються часто під неймовірними кутами, того й дивись, що нитка не туди вилетить із суглоба.
  • Ну і звичайно помацайтеся рукою всередині черевика і перевірте, щоб там не було ніяких незапланованих горбків, які можна не помітити при примірянні, але які потім під час походу почнуть отруювати вам життя і псувати настрій. На черевиках для зимових походів має бути по мінімуму будь-яких застібок і ланцюжків, у лісі все це зазвичай чіпляється за те, що не треба і часто ускладнює рух.
  • У магазин варто йти після обіду, але ніяк не вранці, тому що після обіду в ногах з’являється набряклість і вони стають трохи більшими, в порівнянні з ранком.
  • Обов’язково погуляйте у передбачуваній покупці по магазині і послухайте свої відчуття, щоб одразу зрозуміти, зручно вам чи ні. Якщо раптом ви відчули де або щось на зразок дискомфорту або стиску, краще вибрати іншу пару.
  • Ну і звичайно ж, додам, що куповане взуття для зимових походів ні як не повинно бути тісним на вашій нозі. Інакше від цього сильно порушується ваш кровообіг, звідси – найсильніший дискомфорт і набагато швидше замерзання. Перевірте зайвий раз перед тим, як оформляти покупку, чи зручно вашим пальцям на ногах, поворухніть ними, місця має бути достатньо для цього не хитрого маневру. Відстань від кінчика пальців до носка черевика має дозволяти надіти вовняний носок, або сучасний варіант – термоносок, що і міряти потрібно на нього ж, а часто одягають навіть не одну пару шкарпеток в поході а дві, але нога при примірянні бовтатися все одно не винна.

Ось начебто й усі не хитрощі, які дуже бажано та доцільно виконувати при виборі черевиків для зимового походу. В цьому випадку можна бути впевненим, що зимова подорож принесе масу позитивних емоцій.

Залиште відповідь

Ваша електронна адреса не буде опублікований.