Take a fresh look at your lifestyle.

Що потрібно знати під час розірвання шлюбу?

0 364

Розлучення

Перед тим, як розлучитись, рекомендується попередньо ознайомитися з нормативно-правовими актами Сімейного законодавства. Це дасть вам можливість підготуватися та надійно захистити свої права та інтереси з мінімальними тимчасовими та фінансовими витратами.

Причинами розлучення можуть бути побутові чи матеріальні труднощі, зрада одного з подружжя, алкоголізм, ігроманія, наркоманія, недотримання умов шлюбного договору тощо. Одним словом, все те, що перешкоджає подальшому спільному проживанню.

Найпростіше оформити розлучення у мирний спосіб. Для цього подружжя має звернутися до відповідного органу РАГСу та подати заяву, вказавши на те, що у вас немає спільних дітей та майнових претензій. До нього також потрібно додати і повний пакет правової документації, куди входять паспорти, свідоцтво про укладення шлюбу та квитанція, що підтверджує факт сплати державного мита, встановленого на законодавчому рівні. Таким чином, вже за місяць ви отримаєте свідоцтво про розірвання шлюбу.

Якщо ж самостійно розібратися в цьому питанні буде важко, можете зв’язатися з нашим сімейним адвокатом, який не тільки проконсультує, але й надасть всебічну підтримку у цьому правовому напрямку.

Розлучення через суд

Якщо ж при розлученні виникнуть взаємні претензії, один із подружжя відмовиться розлучатися і т.д., то потрібно звертатися до суду для врегулювання конфліктів. А для цього вам може знадобиться послуги юридичної фірми.

Через 3 місяці з моменту подання позову до суду призначається перше засідання, на якому розглядатимуться документи та аргументи сторін. Розлучення подружжя через суд, що з’явилися на засідання, може бути здійснене відразу, якщо не буде майнових та інших суперечок, а також не буде порушено права та їхню спільну дитину. Під час судового засідання розглядаються питання щодо подальшого місця проживання дітей, їх матеріального утримання, поділу майна тощо, якщо зазначені вимоги були заявлені у суді.

Що варто врахувати під час подання позову?

Як було зазначено, розірвання шлюбних зв’язків через суд починається з подання позовної заяви. Робиться це за місцем проживання або за адресою реєстрації відповідача. Якщо вам невідомо, де нині мешкає другий чоловік, то позов подається за місцем знаходження майна відповідача або за останнім відомим місцем проживання в РБ. За місцем проживання допускається подавати позов під час проживання з неповнолітнім дитиною.

Заява на розірвання шлюбу від чоловіка не приймається, якщо дружина вагітна або дитині не має трьох років і дружина не згодна на розірвання шлюбу.

Як розлучитися, якщо є діти, які не досягли повноліття?

Розлучення через суд із дітьми здійснюється, коли головними питаннями виступають місце проживання дитини у майбутньому та нарахування аліментів. На врегулювання всіх конфліктів і суперечок сім’ї дається 3 місяці. Практика показує, що через деякий час подружжя мириться і відмовляється від розлучення.

До складання та подання позовної заяви варто поставитися з усією відповідальністю, оскільки від неї залежить успішний результат справи. Якщо самостійно впоратися з цим буде важко, варто звернутися до адвоката, який дасть необхідні рекомендації і допоможе зібрати документи, необхідні для відстоювання ваших законних прав у ході судового розгляду. Крім основної документації, зазначеної вище, ви також можете надати свідчення, документи з міліції. Пакет документів може відрізнятися залежно від того, яке саме питання розглядатиметься. При пред’явленні вимог щодо стягнення аліментів можуть бути потрібні довідки про доходи з місць роботи кожного з подружжя.

На судове розірвання шлюбу витрачається від трьох місяців. Це залежить від того, як швидко вирішаться всі висунуті претензії сторонами.

Як ділиться майно під час розірвання шлюбу?

Практика показує, що найчастіше конфлікти та суперечки між колишнім подружжям виникають саме з приводу поділу майна, нажитого у спільному шлюбі. При мирному їх врегулюванні складається угода, що також сприяє швидшому розірванню шлюбних зв’язків. Якщо ж домовитися не виходить, то залишається лише звернутися до суду.

За законом все спільно нажите майно поділяється на рівних пропорціях, так як є спільною власністю. Якщо це неможливо, то один із подружжя, якому дісталася більша частина, має компенсувати у грошовому еквіваленті. Але для того, щоб гарантовано відстояти свої права та інтереси в даному випадку, потрібно опрацювати стратегію дій та зібрати всі необхідні документи. Важливо також врахувати, що майно, яке дісталося одному з подружжя у спадок чи договору дарування, поділу не підлягає.

Якщо ж у вас виникнуть труднощі, можете сміливо звернутися до адвоката по телефону або через інтернет за допомогою відправки заявки. Маючи достатні знання і практичні навички, адвокат зробить все можливе важливе, щоб успіх виявився саме на вашому боці.

Залиште відповідь

Ваша електронна адреса не буде опублікований.