Take a fresh look at your lifestyle.

Двох волонтерів, яких звинувачують у привласненні мільйонів, відмовилися захищати усі адвокати

0 835

У привласненні благодійних внесків для ЗСУ, підозрюють двох братів-волонтерів з Тернопільщини.

Днями Тернопільський міськрайонний суд обрав для них запобіжний захід — тримання під вартою.

Івана і Андрія Козаків забрали в ізолятор просто із зали суду з альтернативою застави у понад мільйон гривень.

Цю резонансну справу вже кілька днів обговорюють на Тернопільщині. Адже йдеться про мільйонні пожертви, які робили небайдужі люди з цілого світу, інформує Судовий репортер.

Один з братів — Андрій Козак, який є засновником благодійного фонду «Милосердя заради майбутнього», досить відомий у області. Задовго до війни він неодноразово збирав кошти для родин, які опинилися у складних обставинах. Звіти з подяками публікував на своїй сторінці у фейсбуці.

А у лютому 2020 року Козак прославився заявою, що після відставки тодішнього голови Тернопільської облдержадміністрації Ігоря Сопеля, готовий взяти на себе обов’язки очільника області. Волонтеру та активісту на той час було 24 роки. Таку заяву одні підтримували, інші критикували, а Андрій отримав додаткову популярність у мережі. Кожен його пост із проханням про допомогу отримував тисячі переглядів та вподобань.

— Я вмру за Україну ! Я вмру за кожну її дитину !!! — написав Андрій увечері 9 травня напередодні затримання, і цей пост набрав 7,5 тис. вподобань.

Двох волонтерів, яких звинувачують у привласненні мільйонів, відмовилися захищати усі адвокати Тернопільщини, фото-1

Під кожним його повідомленням коментарі зі словами подяки залишали сотні громадян. Тому можна лише уявити, скільки допомоги від набайдужих приходило на його рахунки.

«Розподіляли благодійні кошти 50/50»

Новина про те, що братів Козаків підозрюють у присвоєнні благодійної допомоги шокувала громаду. Як повідомив 11 травня на своїй фейсбук-сторінці голова Національної поліції України Ігор Клименко, підозрювані розподіляли благодійні гроші 50/50. Половина суми — на потреби військових, решта — у власні кишені.

Всього за період воєнного стану вони зібрали майже 13 мільйонів гривень, встановила поліція. Активний збір коштів почався від початку повномасштабного вторгнення. Для цього були відкриті благодійні рахунки — валютний та гривневий. Інформацію про збір пожертв розміщували у соцмережах.

Залиште відповідь

Ваша електронна адреса не буде опублікований.