Take a fresh look at your lifestyle.

Які трави можна запарювати у лазні

0 25

На жаль, професія травниці давно у минулому, і тепер вирішити питання, які трави ефективніше використовувати, не так просто. Проте народні рецепти, які розповідають про корисні властивості трав, не зникли. На їх основі складено невеликий огляд від експертів банної справи з магазину Саунашоп saunashop.com.ua, що пропонує все необхідне для лазні та сауни, від будівельних матеріалів та обладнання до аксесуарів та інших дрібниць для лазні.

Види трав для лазні

Спочатку варто розібратися, які трави можна приносити в парну, і яким чином вони впливають на організм. Перелік лікувальних трав та рослин з перерахуванням їх цілющих властивостей представлений нижче:

  • Багно болотний служить бактерицидним засобом, застосовується при захворюваннях дихальної системи;
  • валеріана має заспокійливий ефект, але трава на всіх діє по-різному, багатьом не подобається її «лікарняний» запах;
  • донник відноситься до сімейства медоносів, відмінні ліки від подагри;
  • материнка квіткова корисна як відхаркувальний засіб, знімає запалення;
  • звіробій – листя цього чагарника заспокоює нервову систему, знімає стрес;
  • кропива – жовчогінний та косметичний засіб;
  • липа допомагає від безсоння, особливо добре поєднувати відвідування парної з питтям цілющого липового чаю. Липа служить потогінним засобом;
  • меліса: багатокомпонентна рослина, крім володіння приємним терпким ароматом вирішує безліч завдань, у тому числі бореться з вірусами та спазмами;
  • м’ята застосовується в різних видах: звичайна м’ята, що має приємний ментоловий запах, стимулює діяльність серця і судин. Гірська м’ята підходить для лікування хвороб легень, а м’ята перцева виводить жовч;
  • полин також має різновиди: гіркий полин добре заспокоює нерви, розслаблює організм. Лимонний полин має незвичайний аромат: суміш цитрусових, кропу і хвої, відмінний антидепресант;
  • ромашка за рахунок ефірних олій у складі зміцнює імунітет, бореться з вірусними інфекціями, зменшує запалення. Цю траву беруть у парилку, коли не знають, що краще підійде для лазні, ромашка універсальна;
  • таволга знімає сильні головні болі, таволгу поєднують з ширянням гарячими дубовими віниками;
  • Деревій загоює рани і порізи;
  • хміль всупереч своїй назві не хилить у сон, а надає сили;
  • чорна смородина ефективно бореться із застудою, знімає озноб.

Як зібрати та заготовити рослини?

Лікувальні трави збирають у період їх цвітіння – на луках, у лісах та горах. У цей час трава набирає сили і містить максимальну кількість корисних компонентів. Високорослі рослини зрізають у суху погоду, залишаючи 20 см біля кореня, для низькорослих чагарників, що стелиться, достатньо залишити 3-5 см. Під час збору трав стежать, щоб було більше листя, ніж стебел.

Після збирання сировину сортують, збирають у пучки, підвішують сушитися. Надалі їх можна скласти у лляні мішечки.

Готуємо настоянки трав у парну

Настоянки в давнину готували кількома способами, які актуальні й у наш час:

  • роблять відвари: заливають 100 г сушених трав 3 літрами води і ставлять на повільний вогонь на 30-40 хвилин, дають охолонути, потім застосовують за призначенням. Особливість відвару в тому, що після заварювання настойка зберігає корисні властивості лише протягом двох діб. На які трави робити відвар у парній – справа індивідуальна, залежить від цілей, яких бажають досягти при відвідуванні лазні. Відвари підходять для промивання тіла або волосся після закінчення банних процедур;
  • настої для лазні готують гарячим та холодним способами. Перший спосіб передбачає кип’ятіння 100-150 г трав у літрі рідини, друга методика дозволяє обійтися без кип’ятіння. Трави заливають холодною водою, потім настій витримують протягом доби і проціджують. Залишається лише закрити настій у банки. Настої, як і відвари, розбризкуються маленькими порціями на стіни та каміння парильні. Ефірні олії від трав для завару в гарячій лазні проникають в організм через систему дихання та через пори шкіри;
  • запарки готують так: у мішечки з тканини поміщають невелику кількість сушених рослин. Далі мішечки запарюють у гарячій воді протягом півгодини. Зазвичай запарки підвішують у парній, від них виходить приємний запах, виділяються корисні речовини.

Залиште відповідь

Ваша електронна адреса не буде опублікований.