Take a fresh look at your lifestyle.

Керамічні брекети: все, що ви хотіли про них знати

0 16

Брекети – ефективний і надійний спосіб виправити прикус, проте багато хто переживає перед встановленням брекет-систем, тому що металеві замочки на зубах дуже помітні. Такий варіант не підійде тим, кому по роботі часто доводиться спілкуватися з людьми. Але й для цих випадків є альтернатива – керамічні брекети.

Види керамічних брекет-систем

Отже, керамічна брекет система виготовляють із пресованої кераміки – це дуже міцний та стійкий до механічних навантажень матеріал.

Вироби бувають молочного або напівпрозорого відтінку – завдяки цьому вони майже непомітні на зубах, тому людям з керамічними брекетами можна широко посміхатися не соромлячись.

Брекети з кераміки встановлюють тільки на зовнішній бік зубів, внутрішніх (лінгвальних) систем не буває – матеріал досить крихкий. До того ж, світлі керамічні вироби самі по собі виглядають непомітніше за металеві — додатково приховувати їх не має сенсу.

Керамічні брекети конструктивно не відрізняються від брекет-систем з інших матеріалів. Вони складаються з наступних елементів:

  • замочки – закріплюються на поверхні зубів;
  • дуга – вона з’єднує замочки і чинить тиск на зуби, щоб поставити їх у правильне положення;
  • елементи кріплення. Вони бувають двох типів:
    1. Лігатурні – дуга закріплюється на брекетах за допомогою так званих лігатур – тонкої тяганини. Така конструкція вимагає особливого догляду та ретельної гігієни, тому що між лігатурами накопичуються дрібні шматочки їжі. Положення дуги може регулювати лише ортодонт, тому відвідувати лікаря потрібно не рідше ніж раз на місяць.
    2. Безлігатурні (або самолігуючі) – дуга утримується всередині брекету мініатюрними замочками і вільно ковзає в пазах. Така система встановлюється швидше та виглядає акуратніше. При цьому відвідувати лікаря можна раз на два-три місяці.

Які керамічні брекети краще ставити – з лігатурами чи без – вам порадить лікар-ортодонт.

Як встановлюють брекети з кераміки

Процес установки проходить у кілька етапів:

  • Підготовка.

Лікар-ортодонт проводить огляд та визначає, чи немає у пацієнта протипоказань. Потім необхідно зробити відбиток щелеп.

Якщо є карієс або запалення, спочатку потрібно призначити попереднє лікування. Також перед безпосередньою установкою брекетів необхідно провести професійне чищення.

  • Встановлення.

Брекети приклеюються до кожного зуба за допомогою спеціального стоматологічного клею. Потім лікар закріплює на брекетах дугу – вона має «ефект пам’яті» і прагне повернутися в початкове пряме положення, тим самим тягне за собою зуби. За допомогою дуги на зуби постійно чиниться тиск, і згодом вони приймають правильне положення.

Процес установки брекетів безболісний і зазвичай займає не більше години.

Після фіксації керамічних брекетів деякі пацієнти відчувають дискомфорт – це природно. Перший тиждень може здаватися, що брекети заважають, але незабаром неприємні відчуття проходять.

Частота візитів до лікаря змінюватиметься у кожному конкретному випадку, але зазвичай достатньо проходити огляд раз на місяць. Бажано робити це регулярно і не відкладати відвідування клініки: якщо тиск дуги буде нерівномірним, то лікування затягнеться.

Переваги та недоліки брекетів з кераміки

Керамічні апарати, в порівнянні з металевими, мають низку незаперечних переваг:

  • Естетика. Колір самих брекетів підбирають максимально близький до емалі зубів, тому з далекої відстані виріб майже непомітний. Також можна використовувати естетичну дугу – її покривають спеціальним молочно-білим або напівпрозорим складом. Така брекет-система навіть поблизу не псує посмішку.
  • Комфорт. Поверхня керамічних брекетів ретельно полірується, тому вони не дряпають ясна, щоки чи язика.
  • Розмір. На відміну від металевих систем, брекети з кераміки набагато менші та акуратніші.
  • Швидке звикання. Завдяки невеликому розміру та гладкій поверхні звикати до виробів з кераміки набагато простіше. Адаптаційний період займає не більше тижня.
  • Безпека. Кераміка – гіпоалергенний матеріал, тому не викликає роздратування і не має будь-якого присмаку.

Керамічні брекети плюсів мають чимало, але для об’єктивної картини варто відзначити і ряд недоліків.

Мінуси керамічних брекетів:

  • брекети з кераміки менш міцні, ніж металеві та сапфірові;
  • колір брекетів може змінитися через барвники або під впливом тютюну;
  • через особливості матеріалу період лікування керамічними брекетами триває зазвичай довше на 2-3 місяці, ніж за допомогою металевих систем;
  • вартість брекетів із кераміки вища, ніж виробів із металу. Але їхня ціна виправдовується їх плюсами, а саме — естетичним зовнішнім виглядом та непомітністю.

Догляд за керамічними брекетами

Протягом усього періоду лікування за брекет-системою та зубами необхідно правильно доглядати:

  • Використовуйте йоржики та зубну нитку, щоб видаляти залишки їжі між зубами та під дугою. Чистити зуби рекомендується після кожного їди.
  • Краще відмовитись або повністю виключити з раціону шоколад, міцний чорний чай, каву, ягоди, вино – барвники можуть надати білим брекетам жовтуватий відтінок.
  • Відмовтеся від твердих продуктів, а також ірисок та жувальних гумок.
  • Намагайтеся не їсти занадто гаряче або, навпаки, холодне – від впливу температур брекети можуть відклеїтись і поламатися.

Кому підходять брекети з кераміки

  • Тим, хто часто виступає на публіці, важливо, як виглядають керамічні брекети на зубах, тому непомітні напівпрозорі вироби стануть оптимальним рішенням. Також це відмінний варіант для підлітків, адже багато хто з них переживає і соромиться змін у зовнішньому вигляді.
  • Встановити керамічну брекет-систему рекомендують тим, хто має схильність до алергій і чутливість до металу. Кераміка немає протипоказань і викликає негативних реакцій.

Однак варто пам’ятати, що цей матеріал не такий надійний, як метал, тому доглядати за керамічними апаратами потрібно дбайливіше.

Скільки носять керамічні брекети

Тривалість лікування буде індивідуальною для кожного – вона залежить від особливостей зубного ряду, віку, прикусу і таке інше. Точний період може назвати лише лікар після огляду.

Найпростіше і швидше виправити зуби віком від 11 до 13 років. Для дорослих лікування триває, як правило, від року до трьох років.

Через те, що кераміка – більш крихкий матеріал, ніж метал, носити керамічні системи доведеться на кілька місяців довше.

Зверніть увагу: вибір брекет-системи все одно залишається за ортодонтом. Лікар запропонує можливі варіанти, розповість, які у керамічних брекетів є плюси та мінуси, і порекомендує відповідний саме вам варіант.

Залиште відповідь

Ваша електронна адреса не буде опублікований.