Take a fresh look at your lifestyle.

Що потрібно знати під час оренди комерційної нерухомості?

0 30

Незважаючи на стрімкий перехід офісів на «віддалення», а магазинів в онлайн, оренда комерційної нерухомості Львів залишається актуальною. Щоб приміщення не тільки відповідало вимогам бізнесу, а й слугувало інструментом активного розвитку вашої справи, потрібно знати правила його вибору. Розглянемо найважливіші критерії, які потрібно враховувати, якщо вас цікавить довгострокова оренда для функціонування вашого бізнесу.

Що потрібно дізнатись перед підписанням договору оренди?

Отже, ви вибрали зручний район, наприклад, центр Львова. Помітивши приміщення комфортної площі, не поспішайте підписувати договір! Спочатку уточніть кілька важливих деталей, які можуть вплинути на рішення.

  • Хто виступає другою стороною? Знімати приміщення можна безпосередньо у власника, через компанію, що управляє, або шляхом суборенди. Перший варіант найбільш вигідний і вдалий, оскільки виключає ефект зіпсованого телефону, коли несподівано можуть випливти обмеження, про які ви нічого не знали.
  • Що можна робити із приміщенням? Чи можливе для орендаря проведення власного ремонту, нанесення декору на поверхні, переобладнання під власні потреби. Якщо так, то за чий рахунок будуть проводитись роботи, чи візьме орендодавець на себе частину витрат. Ще один важливий момент — чи орендні канікули надаються клієнту на період ремонту.
  • Що включено до плати? Оренда може бути «голою ставкою» або одночасно погашати вартість користування комунікаціями (вода, каналізація, інтернет, електрика). Важливо заздалегідь обчислити обсяг додаткових платежів, щоб правильно спланувати бюджет компанії.
  • Яким є режим відвідування? Це переважно стосується офісів і дозволяє узгодити режим роботи. Оскільки в великих комплексах діє власна система безпеки, важливо заздалегідь уточнити час, коли співробітники та клієнти зможуть потрапити до приміщення. Також обов’язково дізнайтесь спосіб екстреного відкриття офісу у неробочий час у разі форс-мажорних обставин.
  • Хто сплачує за ремонт? Бажано, щоб до договору було включено пункт про природний знос комунікацій. У цьому випадку кранами, що протікають, та іншими неприємними несподіванками займатиметься орендодавець.

Вивчення договору

Якщо вас цікавить оренда офісу, попросіть ріелтора про можливість ознайомитися з договором заздалегідь. Важливо перевірити наявність та зміст пунктів про:

  1. взаємної відповідальності сторін;
  2. правила користування загальними приміщеннями;
  3. вирішення можливих проблем.

Уточнюйте значення будь-яких сумнівних чи розпливчастих формулювань, адже надалі вони можуть вам дорого обійтися.

Щоб уникнути цього, вибирайте надійних орендодавців, які співпрацюють із великою кількістю компаній. Найкраще вести справи з великими бізнес-центрами.

Залиште відповідь

Ваша електронна адреса не буде опублікований.