Take a fresh look at your lifestyle.

10 підводних каменів, які потрібно знати при покупці квартири

0 69

Придбання квартири– завжди хвилюючий та довгоочікуваний захід. Зібравши необхідну суму, хочеться якнайшвидше обзавестися своїм житлом. Особливо, якщо потрапила вигідна пропозиція або власник знизив ціну. Але після ейфорії від швидкого укладання угоди нових власників може чекати неприємний сюрприз: квартира знаходиться в зоні ризику і її можна втратити. Щоб уберегти себе від подібних ситуацій, потрібно знати, на що звертати увагу при купівлі квартири.

Щоб вам було легше при пошуку та виборі квартири, будинку чи земельної ділянки у Києві ті області, зверніть увагу на портал 100realty.ua (https://100realty.ua/uk). Це спеціалізований інтернет ресурс нерухомості  Києва та області. Також на потралі 100realty.ua ви знайдете понад 100 тисяч актуальних оголошень  про оренду або продаж нежилових приміщень, офісів або магазинів. А віртуальні тури та відеоролики допоможуть вам детальніше ознайомитися з неромістю яка вас цікавить.

«Підводні камені», що виникають під час укладання угод про купівлю квартири
Ризики наступають як при зв’язку з шахраями, так і при продажу нерухомості не сумлінним власником, який навмисне чи ні приховує всю інформацію про житло.

На що потрібно звернути увагу при покупці квартири

1. Заманлива ціна. “Безкоштовний сир тільки в мишоловці”, – говорить народна мудрість. На те вона й мудрість, що перевірена багато разів. Якщо вам пропонуютькупити нерухомість у Шевченківському районіза ціною 500 $ за квадратний метр – щось тут не чисто, тому що в цьому районі вона в середньому коштує вдвічі більше. Насторожити має ціна, нижча за ринкову навіть на 20%. Зазвичай вартість знижують недобросовісні продавці, якщо потрібно якнайшвидше позбутися «не чистої» нерухомості.

2. Кількість продажів. Квартира з тривалою історією має змусити задуматися: чому її так часто купують-продають? У такій ситуації необхідно ретельно вивчити усі документи, поспілкуватись із сусідами. Ризики зростають, коли з дати останнього продажу не минуло трьох років. Фахівці вважають, що попередня угода купівлі-продажу може бути небезпечнішою, ніж поточна. Продавець міг дізнатися про неприємні факти про нерухомість і намагається її швидше перепродати, щоб позбутися клопоту або не втратити гроші. Простіше відмовитися від житла, яке за кілька останніх років неодноразово переходило з рук до рук.

3. Продаж за дорученням. Хто є власником – це перше, що потрібно знати під час купівлі квартири, особливо на вторинному ринку України. «Чому його особистість ховається?» – питання, відповідь який обов’язково варто з’ясувати.

4. Прописані особи. Перше, що необхідно дізнатися про нерухомість – це інформацію про власника і всіх осіб, прописаних на даній квартирі. Важливо уточнити такі моменти:

  • чи не визнано власника недієздатним;
  • чи не є господар чи інші прописані особи алко- чи наркозалежними;
  • чи має хтось із власників судимість чи довідку про психічне нездоров’я;
  • коли продавець став власником квартири нещодавно (бувають випадки, коли нерухомість надається новому власнику людьми похилого віку або особами зі слабким здоров’ям).

На останній пункт хотілося б звернути увагу. Справа в тому, що суд може анулювати передачу права власності, якщо колишні господарі подадуть відповідний позов. Потрібно знати, як правильно купити та оформити квартиру у таких осіб, щоб її потім не відібрали.

5. Занижена вартість у документах. Це одна з популярних схем шахраїв, які хочуть уникнути повноцінної сплати податків. З одного боку, якщо угода пройде успішно, справді податки будуть сплачені в меншому розмірі. Але якщо з якоїсь причини договір буде розірвано або визнано судом недійсним – вам повернуть лише ту суму, яка вказана у договорі, а не реально сплачену.

6. Сім’я. Важливо перевіряти всіх членів сім’ї власника. Наприклад, якщо нерухомість куплена у шлюбі, власниками вважаються і дружина, і чоловік. Навіть якщо пара розлучилася, друга половинка має право власності. Під час продажу необхідно зажадати документ, який підтверджує, що другий чоловік згоден продаж.

7. Неповнолітні діти. Наступне, що потрібно обов’язково знати при покупці квартири в Україні – чи були в ній прописані неповнолітні діти, і де вони зараз. Буває, що дітей виписують тимчасово, поки вони мешкають в інтернатах чи дитячих будинках. Про це замовчується при продажі, а пізніше, новим власникам приходить розпорядження суду про визнання правочину недійсним, оскільки за законом нашої країни, не можна продавати житлову нерухомість, якщо в ній належать неповнолітні. Для цього потрібно отримати спеціальний дозвіл.

8. БТІ. Сьогодні модно міняти планування: прибирати стіни, з’єднувати кухню з коридором чи кімнатою. Це обов’язково потрібно узаконити лише на рівні БТІ. Тому порівнюйте планування нерухомості, що значиться в документах, із реальним. Це важливо, оскільки узаконення перепланування – це далеко не безкоштовна процедура. Бувають і такі перепланування, особливо не зовсім законні, коли їхнє оформлення коштуватиме десятки тисяч доларів. Квартира обійдеться “золотою”.

9. Предмет суперечки. Ще один момент, на що варто звернути увагу при покупці квартири: чи не є предметом суперечки між зацікавленими особами? Щоб уточнити цю інформацію, можна подати запит до суду щодо розташування нерухомості.

10. Спадщина. Якщо нерухомість була отримана у спадок, важливо встановити, це був заповіт або вступ у спадок згідно із законом відповідно до черги. Якщо це так, слід знати, чи є інші спадкоємці, які також зможуть претендувати на свою частину. Тому при купівлі подібної нерухомості обов’язково потрібно підписати з продавцем угоду, в якій говориться, що при появі інших спадкоємців він зобов’язується передати їм частину грошей, пропорційних їхній частині, отриманих від покупця.

Як убезпечити себе при покупці квартири?

На підставі інформації, зазначеної вище, виникає природне питання: як безпечнокупити квартиру на вторинному ринку? Тут два варіанти. Перший – ретельно перевірити інформацію про нерухомість, запитати дані про всіх прописаних осіб, склад сім’ї, план у БТІ та ін. Потрібно зібрати багато документів, скласти не один запит і не зрозуміло скільки часу чекати відповіді від компетентних інстанцій.

Другий варіант – довіритися агентству нерухомості, фахівці якого знають всі підводні камені угод з нерухомістю, мають більш достовірну інформацію про об’єкти і мають доступ до важливих банків даних.

Інформація про те, що потрібно знати при покупці квартири, буде корисною для всіх учасників угод про купівлю-продаж. Будьте пильні, обов’язково звертайте увагу на деталі та комплексно підходьте до питання придбання нової нерухомості.

Залиште відповідь

Ваша електронна адреса не буде опублікований.