Take a fresh look at your lifestyle.

Переваги інвестування в пайові фонди

0 8

Оскільки фонди відрізняються за рівнем ризику, до деяких із них допускають лише кваліфікованих інвесторів. Для отримання цього статусу необхідно пройти тестування та підтвердити наявність спеціальних фінансових знань та досвіду на фондовому ринку, – пишуть Запорізькі Вісті.


Переваги інвестування в пайові фонди

1. Фінансами інвесторів розпоряджаються специ. Керуючі компанії складають збалансований інвестпортфель, намагаючись мінімізувати ризики

2. Почати інвестувати в ПІФ можна навіть з невеликою сумою заощаджень.

3. Інтереси вкладників надійно захищені. Дії КК контролює одразу кілька органів. Спеціалізований депозитарій зберігає активи фонду і стежить за виконанням інвестиційної декларації, реєстратор враховує права на паї фонду.

4. Інвесторам ПІФів доступне пільгове оподаткування.

5. Відкриті та біржові ПІФи ліквідні – часто їх можна продати за секунди.

Ризики та недоліки інвестування в пайові фонди

1. Дохід не гарантовано.

2. Є комісії — їх віднімуть із коштів на вашому рахунку, навіть якщо ви нічого не заробите.

3. Прибутковість ПІФів часто невисока, оскільки більшість КК дотримуються консервативних методів управління капіталом.

4. Доступ до вкладень може бути тимчасово обмежений. У деяких ПІФах пай не можна погасити раніше за встановлений термін без втрати накопиченої прибутковості.

5. Інвестиції у ПІФи не страхуються, тобто не потрапляють у державну систему страхування вкладів

Як вибрати пайовий фонд?

Якщо ви вирішили вкласти кошти в ПІФ, визначтеся, на які ризики ви готові піти і який період готові розлучитися зі своїми грошима. Для довгострокових цілей експерти Альфа-банку радять інвестувати в консервативні ПІФи — фонди нерухомості або облігаційні, а при виборі короткострокової стратегії більше підійдуть прибуткові фонди акцій.

Коли вам вдасться відібрати кілька відповідних фондів, дізнайтеся про умови купівлі та погашення паїв, а також розмір комісій у кожному з них

Звузити список фінальних претендентів вам допоможе порівняння показників прибутковості ПІФів за останні три-п’ять років — вона може бути не дуже великою, але обов’язково стабільною. Переглянути вартість чистих активів усіх ПІФів та порівняти їхню прибутковість за період від тижня до п’яти років можна на сайті НАУФОР.

Вибравши фонд, ретельно перевірте його керуючу компанію. По-перше, подивіться на сайті ЦП, чи має ліцензію.  Фахівці вважають, що інвесторам-початківцям найкраще віддавати перевагу тим КК, які працюють на українському ринку не менше п’яти років.

Залиште відповідь

Ваша електронна адреса не буде опублікований.