Take a fresh look at your lifestyle.

Ймовірна аварія на ЗАЕС: куди піде радіаційна хмара, якою буде зона відчуження і що робити у разі НС

0 511

Експерти та інші фахівці заявляють, що наслідки можливої аварії на Запорізькій атомній електростанції можуть бути значно серйознішими, ніж ті, що сталися на Чорнобильській АЕС.

У середині дня 22 червня президент України повідомив з посиланням на розвідку та СБУ, що Росія готується підірвати Запорізьку АЕС. День раніше керівник Головного управління розвідки Міноборони України Кирило Буданов говорив про можливість замінування станції, зокрема охолоджувача. Якщо станеться аварія на Запорізькій АЕС, це має наслідки для близько 1 мільярда людей і 40 країн, повідомляє tsn.ua.

Згідно з останнім звітом МАГАТЕ, ситуація з ядерною безпекою на Запорізькій АЕС є дуже крихкою. Крім проблеми з втратою води через підрив Каховської ГЕС, станція також стикається зі складною військовою ситуацією.

“Втрата Каховського водосховища стала катастрофою для всього регіону і створила серйозні труднощі для великої атомної електростанції. Тепер більш ніж будь-коли раніше всі сторони повинні дотримуватися основних принципів МАГАТЕ, спрямованих на запобігання ядерним аваріям”, – зазначив генеральний директор МАГАТЕ.

“Поміж потенційних загроз, які виникають перед станцією, ЗАЕС є залежною від єдиної робочої лінії електропередачі напругою 750 кВ для отримання зовнішнього електропостачання, необхідного для охолодження реактора та інших важливих функцій ядерної безпеки. Також ЗАЕС продовжує боротися з проблемою відсутності резервного живлення у випадку повторного відключення головної лінії 750 кВ, що відбувалося неодноразово внаслідок військового конфлікту, оскільки запасна лінія 330 кВ була відключена майже чотири місяці тому”, – зазначено у звіті.

Під час візиту генерального директора МАГАТЕ Гроссі було проведено огляд відкритої розподільчої станції 330 кВ, де виявлено значні пошкодження.

Офіційне повідомлення “Енергоатому” щодо ситуації на АЕС засвідчує, що стан енергоблоків на 22 червня залишається стабільним, а рівень води в охолоджувальному водосховищі ЗАЕС є задовільним.

Існує серйозна область, про яку варто знати – зона відчуження після аварії на Запорізькій АЕС. Владні органи повідомили, що наслідки такої аварії можуть бути значно серйознішими, ніж у Чорнобильській катастрофі 1986 року. Прогнозується, що зона відчуження розповсюдиться на площу до 30 тисяч квадратних кілометрів, що еквівалентно 10 Чорнобильським зонам відчуження. Населення в цій зоні не зможе проживати або займатися сільським господарством протягом наступних 100 тисяч років. Буде необхідно переселити близько 2 мільйонів осіб. Радіоактивний цезій великими кількостями забруднить ґрунти, водойми та середовище в цій області, створюючи небезпеку для всього живого. Залежно від погодних умов, радіоактивні матеріали можуть розноситися вітром на Європу, Білорусь та Росію.

У зону відчуження також входять ряд населених пунктів Запорізької та Дніпропетровської областей, серед яких Кам’янка-Дніпровська, Кушугум, Малокатеринівка, Балабине, Балки, Василівка, Велика та Мала Білозерки, Дніпрорудне, Михайлівка, Нікополь, Марганець, Покровське, Червоногригорівка, Грушівка, Томаківка та Покров.

Припускається, що кількість ліквідаторів може сягати мільйона осіб, а загиблих може бути десятки тисяч. Річка Дніпро буде заражена на довгий період часу. Також, аварія може призвести до викиду радіоактивного цезію-137 у кількостях, що становлять небезпеку для здоров’я людей, тварин та рослин.

У випадку аварії на Запорізькій АЕС, людям з Мелітополя, Енергодару, Запоріжжя, Нікополя та Кривого Рогу доведеться негайно евакуюватися. Тільки кілька міст залишаться відносно безпечними, такими як Ужгород, Львів та частина Волинської області. Проте, розповсюдження радіоактивного забруднення по територіях України, Європи, Росії та Білорусі буде залежати від напрямку вітру.

Експерти стверджують, що аварія на Запорізькій АЕС може суттєво вплинути на багато країн. За підрахунками колишнього керівника Державної інспекції ядерного регулювання України Григорія Плачкова, аварія може постраждати близько 1 мільярда людей і 40 країн.

Науковці з Укрідрометцентру змоделювали умовний вибух на Запорізькій АЕС в вересні 2022 року. Їхні прогнози були тривожними. В результаті, радіація спочатку пошириться на південь України, зокрема на Херсонщину та Запоріжжя. Потім вона охопить всю територію Криму, а через Чорне море пошириться на південно-західні області планети. П’ять країн – Туреччина, Греція, Болгарія, Молдова та Румунія – одразу стануть під впливом радіації.

У разі викиду радіоактивної хмари, експерт з прогнозування розповсюдження радіоактив

них аерозолів у повітрі та член бригади радіаційного моніторингу Захар Іванов надав покрокову інструкцію щодо дій, які потрібно вжити. Якщо сталася аварія на АЕС, слід дотримуватися наступних кроків:

– Слухати офіційні повідомлення.
– Перейти до укриття.
– Забезпечити запас питної води.
– Запакувати продукти харчування у герметичну упаковку.
– Мати маску та респіратор.
– Одягати одяг, який можна легко прати, наприклад, плащ та гумові чоботи.

Експерт рекомендує захистити себе на певний період часу у місцях перебування, а потім слідкувати за офіційною інформацією щодо найбезпечніших місць та дій. Після цього можна буде зв’язатися з родиною та рухатися далі. Краще перебувати в укритті та чекати на офіційні директиви.

Основні принципи захисту від радіації включають:

– Віддалений захист (триматися якомога подалі від джерела радіації).
– Часовий захист (мінімізувати час перебування поблизу джерела радіації).
– Захист бар’єром (ставити перешкоду між собою та джерелом радіації).

Залиште відповідь

Ваша електронна адреса не буде опублікований.