Take a fresh look at your lifestyle.

Електропроводка дерев’яного будинку

0 11

Правильне та грамотне виконання електропроводки в дерев’яному будинку є одним із найважливіших моментів безпечної експлуатації системи електропостачання. Під час проектування системи електропостачання та подальшого монтажу проводів та кабелів в першу чергу необхідно дотримуватись правил пожежної безпеки та електробезпеки. З метою уникнення перевантажень і нагрівання ізоляції кабелю важливо правильно вибирати перетин, що залежить від споживаної потужності електроприладів.

Якщо звернутися до правил улаштування електроустановок (ПУЕ), то ми побачимо, що електропроводкою називають сукупність проводів та кабелів, їх кріплень та підтримуючих захисних конструкцій.

Електропроводку в дерев’яному будинку можна розділити за способом прокладання: зовнішня та внутрішня. Розглянемо ці два способи виконання.

Зовнішнє проведення в дерев’яному будинку

Зовнішня проводка в дерев’яному будинку проходить по поверхні стін, стель та інших елементів конструкції будинку, є найбезпечнішим і бюджетним варіантом. Даним способом електропроводку можна прокласти в різних кабель-каналах з ПВХ, ПВХ-плінтусах, гофрованих або жорстких ПВХ-трубах, металорукавах, металевих трубах або безпосередньо на ізоляторах. Всі ці елементи широко представлені у будівельних магазинах. У тих місцях, де кабель проходитиме крізь дерев’яні стіни та перекриття, необхідно використовувати прохідні гільзи. Головне, щоб вироби з ПВХ та сам кабель не підтримували горіння та мали сертифікат пожежної безпеки.

Внутрішня електропроводка у дерев’яному будинку

Внутрішня електропроводка в дерев’яному будинку прокладається всередині будівлі, таких як фундамент, підлога, стіни, перекриття. Кабель має бути прокладений у металевих трубах або металевих коробах. Можливе виконання в ПВХ-трубах, коробах, металорукавах, які не підтримують горіння, а також повинні мати підкладку з незгоряного матеріалу (азбест, алебастр, бетон тощо) з усіх боків по всій довжині. Через це прокладання кабелю в металевих трубах вважається більш надійним та пожежобезпечним для дерев’яного будинку.

Потрібно не забувати, що монтаж електропроводки необхідно виконати так, щоб у разі пошкодження кабелю була можливість замінити його, не розбираючи при цьому велику кількість перекриттів і стінових панелей. Для цього використовують коробки розпаювання, які необхідно розташовувати в доступних місцях для виконання робіт і подальшого огляду. Після монтажу електропроводки необхідно виконати вимірювання опору ізоляції кабелю, щоб переконатися у її цілісності. Рекомендується періодично повторювати виміри, щоб уберегти будинок від коротких замикань.

Який вид проведення вибрати для дерев’яного будинку, враховуючи всі плюси та мінуси, вирішує кожен самостійно, але при цьому важливо пам’ятати, що вона повинна відповідати вимогам пожежної та електробезпеки.

Залиште відповідь

Ваша електронна адреса не буде опублікований.