Take a fresh look at your lifestyle.

Кілька порад по фокусуванні для підвищення точності тепловізора

0 157

Неважливо, новачок ви, якій тільки вчиться користуватися тепловізором, відомим також як тепловізорна камера, або досвідчений термографістів, – ви напевно не раз чули, що фокусування найважливіше! Пояснюється це досить просто: з усіх налаштувань, які ви можете змінити, фокусування найбільше впливає на точність тепловізора. Найбільший асортимент тепловізорів ви знайдете за посиланням https://www.optics-pro.com.ua/teplovizori/ ми ж роглянемо основні моменти при виборі тепловізора.


Фокусування має критичне значення – як для якості зображення, так і для точності вимірювання температури. На розмитому тепловому зображенні легко не помітити критичну теплову аномалію на обладнанні. Через нечіткого теплового зображення виміряні значення температури можуть відрізнятися від фактичних на цілих 20 градусів – або більше! Настільки значна різниця температур може привести до неправильних висновків.

Нечіткий фокус може послужити джерелом неправильних даних
На зображеннях нижче показана максимальна видима температура одного і того ж електричного компонента. На обох зображеннях видно одна і та ж аномалія, але температура різна.
При різкому фокусі на тепловому зображенні чітко відображається кількість теплової енергії, випромінюваної поверхнями усередині корпусу. Різкий фокус дозволяє тепловізора більш точно виміряти кількість енергії і визначити температуру.
Тут фокус розмитий. Через це тепловізор не так точно фіксує кількість випромінюваної енергії, в результаті чого виміряна температура тут нижче більш ніж на 76 градусів у порівнянні з більш чітким зображенням.
Наведені вище зображення наочно показують, що фокусування – це найважливіший фактор для забезпечення високої точності тепловізора.

Відбите світло і коефіцієнт випромінювання
Як ви знаєте, сфокусувати тепловізор на об’єкті набагато складніше, ніж звичайну камеру видимого діапазону. У камері видимого діапазону ми можемо використовувати відбите світло, який забезпечує високу контрастність між об’єктами. У термографії ж нам доводиться працювати з енергією, що випромінюється поверхнею. Різкі перепади температури між розташованими поруч поверхнями – явище досить рідкісне. У міру передачі теплової енергії через тверді тіла, рідини і гази, чіткі лінії між об’єктами зникають, що ускладнює фокусування.

Існує кілька простих способів налаштувати фокус:

Переведіть камеру на сіру шкалу. Людському оку легше сфокусуватися на чорно-білих зображеннях (сірій шкалі), ніж на інших колірних палітрах.
Постарайтеся знайти гостру грань в поле зору.
Утримуйте камеру нерухомо.
Якщо ви використовуєте тепловізор Fluke, включите IR-Fusion в режимі «картинка в картинці». Переміщайте два зображення (зображення у видимому діапазоні і ІК-зображення) вгору і вниз незалежно один від одного, поки вони не сполучаться, що забезпечить ідеальну фокусування на об’єкті!
Вибирайте правильний тип фокуса під конкретні завдання
Одним з найважливіших факторів при виборі истема фокусування тепловізора є її відповідність вашим завданням. При покупці тепловізора ви можете вибрати один з трьох основних типів систем фокусування:

Фіксована фокусування. Такі системи не вимагають ручного фокусування і завжди фокусуються на об’єктах, розташованих на певній відстані і далі. Ці тепловізори, як правило, мають низький дозвіл і зазвичай використовуються для швидкого сканування і виявлення очевидних гарячих і холодних точок.
Ручне фокусування. Тепловізори з ручним фокусуванням використовуються в основному досвідченими термографістів і зазвичай мають більш високу роздільну здатність. Їх можна використовувати для точного фокусування з дуже близької відстані і (або) для отримання більш чітких зображень з більшої відстані. Пам’ятайте, що при використанні таких тепловізорів вам буде потрібно більше часу для точного фокусування, особливо якщо ви початківець термографістів.
Автоматичне фокусування. Системи фокусування цього типу засновані на різних технологіях автоматичного фокусування, включаючи автоматичне фокусування за допомогою лазера і захоплення мультифокальних зображень. Така система прискорює фокусування як для досвідчених, так і для початківців термографістів.

Залиште відповідь

Ваша електронна адреса не буде опублікований.