Take a fresh look at your lifestyle.

Робота в Польщі – вакансії для українців в 2022 році

0 54

Згідно зі статистикою за 2021 рік, понад 2,5 мільйона українців були успішно працевлаштовані за кордоном, ще 5 мільйонів виявляють особливу зацікавленість у пошуку роботи в Євросоюзі, переважно – в Польщі.  Попит спровокований не тільки високою середньостатистичною заробітною платою для некваліфікованих працівників (1200 євро), заробітчани зацікавлені в стабільності та гарантії тримання своєчасних виплат та надання безпечних умов праці. Також щорічно збільшується рівень безробіття серед молоді – випускникам коледжів або вишів важко отримати високооплачувану вакансію вдома без досвіду роботи, що змінює їх вектор уваги з України на Польщу, Чехію, Скандинавію, Італію, Іспанію, Туреччину та Америку.

Розглянемо особливості працевлаштування в Польщі для українців, які вакансії найпопулярніші серед мігрантів  та чому важливо саме офіційне працевлаштування.

Ким працюють українці в Польщі?

Польща – найпопулярніша країна по працевлаштуванню за кордоном серед українців останні 5 років. Заробітчан приваблює мінімальний мовний бар’єр, територіальна близькість, можливість отримати гарантовано високий заробіток за короткий час та спрощена процедура працевлаштування. Саме завдяки даним перевагам Польщу більшість недосвідчених мігрантів обирають першим місцем для працевлаштування.

Робота в Польщі умовно розподіляється на тимчасову та довгострокову в залежності від терміну дії трудового договору. Першому варіанту віддають перевагу більшість некваліфікованих робітників у сферах сільського господарства, важкої та легкої промисловості, туризму та обслуговування. Вимоги роботодавців, як правило, мінімальні, передбачено навчання для кандидатів без досвіду роботи. Можливо брати відпустки та лікарняні, відпрацьовувати оплачувані наднормові години. Термін працевлаштування, як правило, не перевищує 6 місяців.

Довгострокові трудові контракти, як правило, передбачені для кваліфікованих спеціалістів із профільною освітою та досвідом роботи за фахом. Серед українців спостерігається попит на вакансії швачок, різноробочих, водіїв, продавців-консультантів, офіціантів, покоївок тощо. Вимагається знання польської мови як мінімум на базовому рівні. Дефіцит робочих рук також у сферах ІТ, маркетингу, інженерії, телекомунікацій.

Чим небезпечне неофіційне працевлаштування?

Основною проблемою нелегального оформлення за кордоном виступає повна відсутність права на отримання своєчасної виплати заробітної та гарантованих умов праці. Найманий працівник фактично не оформлюється в такому випадку на підприємстві, а недобросовісний роботодавець має змогу не виконувати свої законі зобов’язання.

Трудовий договір – основний документ про співпрацю, де має бути вказано пропонований рівень заробітної плати, графік роботи, доплати за відпрацювання наднормових годин, лікарняних, відпустки тощо. При порушенні домовленостей по офіційному працевлаштуванню найманий робітник має право відстоювати свої права у судовому порядку та претендувати на компенсації. При виявленому факту нелегального оформлення заробітчани можуть бути оштрафовані, депортовані з країни та отримати тимчасову заборону на в’їзд.

Надати кваліфіковану допомогу по працевлаштуванню за кордоном можуть спеціалізовані компанії – кадрові агенції. Посередники пропонують послуги щодо підготовки дозвільних документів, вибору роботодавця та організації доїзду до місця роботи в Кракові, Варшаві, Вроцлаві та інших містах. Також кадрові агенції координують всі етапи угоди та надають допомогу в поверненні додому при виникненні непередбачуваних ситуацій із фінансовою компенсацією.

Залиште відповідь

Ваша електронна адреса не буде опублікований.