Take a fresh look at your lifestyle.

Що таке хмарне сховище і для чого воно потрібно?

0 196

Хмарне сховище – це структура розподілених у мережі онлайн-серверів, як правило, у вигляді онлайн-сервісу, що надає користувачам місце для зберігання даних. Сховище потрібно синхронізувати зі своїм пристроєм. Після цього можна завантажувати туди файли будь-якого типу. Вони будуть доступні з усіх пристроїв онлайн.

Навіщо потрібні хмарні сховища?

Для економії місця на смартфонах та комп’ютерах. У хмару можна вивантажити фотографії, музику та будь-які інші дані, які шкода видалити або які займають багато місця, наприклад, записи з камер відеоспостереження.

Для резервного копіювання та відновлення, якщо важливо зберегти файли.

Для міграції даних бізнесу. У хмарі зручніше ділитися файлами з колегами та організувати спільну роботу.

Щодо вибору хмарного сховища, то можемо вам порекомендувати КУБ. Ця компанія працює на ринку України з 2011 року. Вона надає послуги хмарного хостингу і комплексного ІТ аутсорсингу для підприємств різного масштабу. Деталі за посиланням – https://kub.ua/

Види сховищ

Блочне

Весь обсяг інформації поділяється на рівні частини – блоки з ідентифікаторами. Основна перевага таких хмарних сховищ – поділ клієнтських середовищ. Завдяки цьому кожному з них відкривається швидкий окремий доступ. Але платити потрібно за весь виділений обсяг пам’яті, навіть якщо вона нічим не зайнята.

Приклади сховищ: Amazon Elastic Block Storage (EBS).

Файлове

Дані зберігаються у ієрархічній системі. Це означає, що інформація є файлами, що об’єднуються в папки, підкаталоги та каталоги. Основна перевага – інтуїтивний інтерфейс та легкість використання. Головний недолік – погана масштабованість: зі збільшенням обсягу даних ієрархія дуже ускладнюється і уповільнює роботу системи.

Приклади сховищ: Яндекс.Диск, Dropbox, OneDrive, Google Диск.

Об’єктне

Це універсальний та сучасний спосіб зберігання у хмарі великих інформаційних масивів. Об’єктне сховище використовується для даних будь-якого виду: медіаконтенту, програм, бухгалтерської/статистичної звітності та ін. Для завантаження інформації потрібно використовувати спеціальний програмний інтерфейс – API (він дозволяє двом незалежним компонентам обмінюватися інформацією).

Приклади сховищ: Amazon Simple Storage Service (S3).

Як працюють хмарні сховища

Принцип роботи хмарного сховища даних ось у чому: на ноутбук, ПК чи будь-який інший гаджет встановлюється програма, у якому з пристрою переноситься інформація. Потім хмара самостійно відстежуватиме зміни в них і автоматично завантажуватиме нові файли. Зв’язавши сховище з усіма пристроями, можна отримати доступ до всіх даних будь-якого гаджета.

Плюси хмарного сховища

  • Доступ до даних із будь-якого пристрою, що має вихід в інтернет.
  • Збереження даних навіть у разі збоїв.
  • Організація спільної роботи з інформацією.
  • Відсутність необхідності купувати, підтримувати та обслуговувати інфраструктуру для зберігання даних (сервера).

Мінуси хмарного сховища

  • Необхідність якісного інтернету.
  • Уповільнення роботи у хмарі, якщо файли важать багато.
  • Можуть бути проблеми з безпекою збереження даних (наприклад, одного разу хакери зламали 68 млн. облікових записів Dropbox).

Критерії вибору сховища

Розмір хмарного сховища. Якщо потрібно зберігати невелику кількість фотографій та легких файлів типу Word, Excel, то 10 ГБ може вистачити. Але якщо потрібно копіювати в хмару великі файли, наприклад відео, краще відразу вибрати тариф, що пропонує великий/максимальний обсяг зберігання.

Можливість збільшення обсягу сховища. Особливо важливим є критерій для користувачів, які планують зберігати великі масиви даних. Якщо це так, краще вибирати сервіс, у якому будь-якої миті можна змінити тариф.

Наявність ПЗ для комп’ютера та смартфона. У сервісі хмарного зберігання обов’язково має бути програма та/або програма для встановлення та синхронізації.

Наявні обмеження. Перед вибором важливо дізнатися про всі обмеження. Наприклад, про кількість обсягу пам’яті, розмір одного файлу, що завантажується.

Залиште відповідь

Ваша електронна адреса не буде опублікований.