Take a fresh look at your lifestyle.

Як облаштувати спальню: вибираємо меблі правильно

0 18

Спальня – це місце для відпочинку в будь-якому будинку. У цій кімнаті ми розслабляємось після робочого дня і набираємось сил перед наступним. Щоб повноцінному відпочинку та сну нічого не заважало, потрібно знати, як облаштувати спальню правильно, не порушуючи гармонійної атмосфери та зберігаючи її функціональність.

Наші поради допоможуть вам вибрати в яких тонах оформляти спальню, створити затишне освітлення, розташувати одно або двоспальне ліжко, меблі а також правильно інші аксесуари.

Складаємо план з облаштування заздалегідь

Запорука успіху у будь-якій справі – його ретельне планування. Тому перед тим, як приступити до вибору меблів для спальні та її покупки, необхідно скласти план кімнати на папері. У ньому має бути враховано розташування:

  • вікна чи вікон;
  • двері або двері, якщо є суміжні кімнати;
  • розеток та телефонних роз’ємів;
  • кабельних шнурів, якщо в кімнаті передбачається встановити телевізор;
  • ніш та виступів, у разі їх наявності.

І найголовніше – виміряйте все, що є в кімнаті (вікна, двері, меблі, якщо якісь були куплені заздалегідь), у тому числі й стіни (висоту та ширину). Занести всі дані у план. Тепер ви будете чітко бачити, скільки меблів зможе поміститися в спальню і яких габаритів вона має бути. Враховуючи розміри, не забудьте, що вхід до кімнати не повинен бути захаращений.

Також визначтеся з призначенням спальні, чи це просто місцем для відпочинку і сну, або ж і робочий кабінет за сумісництвом. В останньому випадку, вам варто ретельніше подумати, як оформити спальню так, щоб розслаблююча обстановка не заважала робочому настрою, а робоча не створювала нервову атмосферу перед сном. Найкращим виходом у цьому випадку може стати зонування. Наприклад, можна відокремити робочу зону стелажем із книгами, або повісити на ліжко легкий балдахін.

Визначаємо місце для ліжка

Ліжко – це найважливіший елемент спальні і, як правило, найбільший, тому її потрібно купувати і ставити першою, а потім щодо неї розставляти всі інші меблі. Оптимальним варіантом вважається постановка ліжка:

  • узголів’ям до середини стіни – так до неї є доступ з двох сторін, що зручно для всіх,
  • вздовж стіни навпроти дверей – практичне розташування для довгої кімнати,
  • у кутку спальні – гарний варіант для маленького приміщення та односпального ліжка.

Якщо кімната має нестандартне планування, то можна поставити ліжко на кут по діагоналі, однак, таке розміщення може сприяти неспокійному сну у чутливих людей. Також не рекомендується ставити ліжко між двома вікнами, це візуально захаращує простір, а якщо меблі високі, то заважають попаданню світла в кімнату. До того ж багато хто вважає за краще спати з відкритими вікнами, а це додатковий шум і постійний протяг.

Розставляємо решту меблів у спальні

Тепер, коли місце для ліжка знайдено, можна переходити до розміщення решти. Коли ви вирішуєте, які меблі вибрати для спальні, важливо враховувати, що їх не повинно бути занадто багато. Інакше ви ризикуєте спати в меблевому магазині, постійно натикаючись на що-небудь спросоння. А це ніяк не сприяє розслаблюючій атмосфері.

Необхідними предметами меблів у спальні є тумбочки або столики, на які зручно покласти особисті речі. Для більшої функціональності вони можуть бути з шухлядами.

Шафа-купе чудово підійде для зберігання речей. Розсувні двері не займатимуть додаткове місце під час відкриття, тим самим заощаджуючи простір. Зручно ставити його збоку від ліжка або поруч із узголів’ям, якщо дозволяє довжина стіни.

Комод рекомендується розміщувати навпроти ліжка, щоб урівноважити кімнату. На нього ж ставиться і телевізор, хоча вчені, які вивчають сон, не радить мати щось із екраном у спальні. Якщо телевізор не планується і великий комод не потрібен, його можна замінити банкеткою біля підніжжя ліжка. У ній також можна зберігати речі, а ще – це місце для сидіння.

Туалетний столик або письмовий стіл краще поставити біля вікна, так ви досягнете максимального природного освітлення. Якщо місце дозволяє, повісьте на стіну велике дзеркало, це візуально збільшить простір у кімнаті та зробить її світлішою.

Світла чи темна?

Оформлення спальні у спокійних тонах. Дизайнери рекомендують оформляти кімнату в пастельних тонах, оскільки вони сприяють створенню розслаблюючої атмосфери. Занадто темна кімната може провокувати гнітючу атмосферу, а надто яскрава викликати роздратування. Тому колір меблів у спальню бажано також вибирати світлий. Але якщо такий варіант здається занадто нудним, можна зробити оббивку різнобарвною з яскравими елементами. Або вибрати один яскравий колір, який буде ключовим у дизайні всієї кімнати та знаходитиме відображення в меблів. Колір – це переважно справа смаку, головне, щоб всі тони поєднувалися між собою.

Створюємо затишне освітлення

Абсолютно не обов’язково добиватися спальні ефекту яскравого денного світла в сонячні дні. Таке освітлення дратує очі, а вранці після сну – буде справжнім катуванням. Краще зупинитися на одному світильнику на стелі та невеликих торшерах, бра або нічниках біля ліжка з двох боків. Лампочки краще вибирати із м’яким жовтим світлом. Так, у спальні буде затишна атмосфера для приємного відпочинку.

Підбираємо аксесуари

Багато хто воліє мати в спальні великі килими на всю підлогу, але потрібно враховувати, що вони є хорошими пилозбірниками, та й це вже давно стало немодним. Сьогодні бажано мати невеликі круглі килимки з високим м’яким ворсом з двох боків від ліжка.

Деякі люблять ставити в спальні квітучі рослини, але пилок та сильні запахи, навіть приємні, можуть викликати головний біль і в майбутньому стати причиною алергії. Краще залишити їх у іншій кімнаті.

Величезна кількість картин на стіні або фотографій захаращують кімнату та створюють важку атмосферу. Нехай це буде одна велика картина чи фотографія, або кілька фото у межах на комоді.

А також не варто вішати в спальню цокаючий годинник, з електронним вам буде набагато комфортніше спати.

Дотримуючись цих простих рекомендацій, ви зможете створити спальню з по-справжньому затишною атмосферою, яка сприятиме спокійному відпочинку після довгого дня.

Залиште відповідь

Ваша електронна адреса не буде опублікований.