Take a fresh look at your lifestyle.

Чому важливо регулярно відвідувати стоматолога?

0 12

На жаль, відсутність очевидних симптомів та сильного болю ще не означає того, що у людини немає жодних стоматологічних захворювань. Досить часто виявити патологічний процес, особливо на початку його розвитку, може лише досвідчений фахівець. І тому рекомендується регулярно відвідувати стоматологічну клініку щодо профілактичного огляду ротової порожнини.

Стоматологія Житомир прагне всіма силами зберегти уражений зуб, а не одразу видаляє його. Через несерйозне ставлення до стану зубів можуть виникнути проблеми зі здоров’ям, наприклад, із травною системою.

Навіщо потрібні профілактичні огляди

Якщо ігнорувати необхідність періодичних візитів до лікаря для перевірки здоров’я зубів, існує великий ризик втратити одну або кілька одиниць через їх поступове руйнування. Крім того, плачевний стан тканин пародонту негативно позначається і на загальному самопочутті.

Тільки при очному візиті фахівець може оцінити ступінь ушкодження коронкової частини зуба, за необхідності зробити рентгенівський знімок та переконатися у відсутності запущених запальних процесів у м’яких тканинах. Тільки на підставі зібраних аналізів та після аналізу всієї клінічної картини можна стверджувати про наявність чи відсутність недуг.

До найважливіших профілактичних заходів також відноситься регулярне чищення зубів з використанням якісної зубної щітки і пасти. Якщо вчасно не видалити з усіх важкодоступних місць частинки їжі і наліт, що скупчився, вони можуть стати причиною активного розмноження патогенних мікроорганізмів. Саме велике скупчення бактерій провокує появу твердого каменю та відкладень, збільшує ризик каріозного ураження емалі.

Карієс

Звичайно, навіть регулярний і правильний догляд за ротовою порожниною не гарантує 100% захисту від утворення каріозних порожнин. Одним із посилюючих становище факторів може бути порушення функціонування однієї із систем в організмі людини. За відсутності своєчасного лікування є ризик втратити уражений зуб.

Карієс на першій стадії виявити самостійно і в домашніх умовах неможливо. Підвищене стоншення верхнього шару емалі, наявність пігментованих цяток та інші відхилення від норми можна виявити лише з використанням спеціальних пристроїв.

Пацієнта має насторожити щонайменше поява таких сигналів організму, як сильний або ниючий біль в одному місці, набряклість або підвищена чутливість до перепадів температур. При посиленні таких симптомів слід якнайшвидше звернутися до свого лікаря для консультації. Якщо відкладати візит надто надовго, нешкідливі чорні крапки на емалі можуть перерости у пульпіт чи пародонтит. Всі ці патології з часом призводять до необхідності видалення нерва, а надалі і зуба.

Рекомендована періодичність відвідування лікаря

Важливо розуміти, що частота залежить від стану ротової порожнини кожного конкретного пацієнта і наявності у нього будь-яких скарг. Якщо людини нічого не турбує, немає неприємних відчуттів та дискомфорту, то можна обмежитися відвідуванням дантиста раз на півроку. Однак при виявлених раніше серйозних патологіях, наприклад, при пародонтиті або гінгівіті найкраще перестрахуватися і спостерігатися кожні кілька місяців.

Що відбувається на профілактичному огляді? Насамперед майстер повинен оглянути тканини, після чого може призначити рентгенографічне дослідження та додаткові обстеження. За відсутності проблем можна буде отримати настанови та рекомендації щодо щоденного догляду, лікар порадить використання тих чи інших пристроїв для очищення зубів та поверхні язика.

При перших ознаках каріозного ураження може бути призначена спеціальна терапія, що зміцнює, фторування, використання лікувальних і профілактичних паст. Дуже важливо регулярно відвідувати стоматолога дітям після перших молочних зубів. У юному віці зуби ще дуже ніжні, вони не стійкі до негативного зовнішнього впливу та руйнуються набагато швидше, ніж у дорослих.

Пародонтит

Пародонтит відноситься до найбільш небезпечних стоматологічних захворювань, яке також є ускладненням запущеного карієсу. При цьому уражаються верхні ділянки кореневої системи, а також кісткова тканина, що оточує зуб. На жаль, ця хвороба зазвичай проходить без будь-яких помітних симптомів, особливо на початковій стадії.

Саме тому будь-яка людина, яка знає про те, що у неї в роті є уражені карієсом зуби, зруйновані одиниці або у якої періодично виникають болючі відчуття, повинна регулярно відвідувати стоматолога. Пародонтит не може зникнути самостійно, згодом інтенсивність патології лише збільшиться. Дуже часто зневажливе ставлення до своїх зубів призводить до втрати.

Карієс – це небезпечне джерело бактерій та інфекції, яка може поширитись по всьому організму. При цьому часто виникнення ангіни, гастриту, циститу і навіть дисбактеріозу теж може бути наслідком проблем із зубами. Рідко, але трапляються випадки зараження крові і навіть із несприятливим результатом. Набагато простіше вчасно запобігти розвитку ускладнень, ніж потім вилікувати їх.

Залиште відповідь

Ваша електронна адреса не буде опублікований.