Take a fresh look at your lifestyle.

Які потрібні знання та навички щоб стати IT програмістом

0 31

Сучасний світ неможливо уявити без нових розробок. Вони застосовуються у таких галузях, як медицина, військова справа, освіта. Сфера інформаційних технологій — одна з наймолодших ніш, яка останнім часом набула активного розвитку і продовжує набирати популярності. Для обслуговування нових технологій потрібні фахівці, які в них розбиратимуться та вмітимуть оновлювати програмне забезпечення, лагодити у разі несправності та створювати нові інформаційні продукти. 

Одна з професій, пов’язаних із сферою ІТ, — програміст. Програміст – це професіонал, що створює програмне забезпечення для комп’ютерної техніки, а також виправлення неполадок у її роботі. Фахівець створює нові програми шляхом написання коду однією зі спеціальних мов програмування.

У наш час програмування, та взагалі сфера ІТ досить затребувана та високооплачувана. Ось які середні місячні зарплати отримують спеціалісти відносно 2022 року:

  • Python-розробник – від 600$ до 3500$;
  • Веб-розробник – 2200$;
  • Розробник мобільних додатків – 3000$;
  • Програмний інженер – 2400$;
  • UI/UX дизайнер – 1500$;
  • Розробник ігор – 2000$;
  • Спеціаліст по аналізу даних – від 2300$ до 4000$;
  • Інженер по машинному навчанню – 2500$;
  • Адміністратор бази даних – 2600$;
  • DevOps інженер – від 3400$ до 4200$.

Базові знання

Існують базові знання, які допоможуть програмісту успішно розпочати роботу і в майбутньому просунутися кар’єрними сходами.

  • Знання мов програмування. Впевнене володіння хоча б однією мовою програмування – те, без чого неможлива кар’єра фахівця у цій галузі. Тому людина, яка запитує «що потрібно знати програмісту?», швидше за все, почує саме таку відповідь. Мова програмування – спеціальна умовна мова, за допомогою якої можливе написання коду та створення нових програм. У сучасному світі, в умовах високої конкуренції у сфері інформаційних технологій програмісту-початківцю краще навчитися програмувати відразу кілька мов, щоб вміти створювати різні програми і співпрацювати з великою кількістю замовників.
  • Вміння правильно писати код. Написання коду – процес, за допомогою якого програміст створює програму. Важливо знати, як правильно написати робочий код та вміти налагоджувати його, усуваючи помилки.
  • Знання основних алгоритмів. Написання коду неможливе у довільному порядку. Кожен досвідчений програміст знає кілька алгоритмів, які потрібно слідувати під час створення докладання. Вони допомагають прискорити процес та оберігають спеціаліста від помилок при написанні.
  • Хороше знання математики. Для успішної кар’єри програміста недостатньо знати комп’ютерні мови та вміти правильно писати код. Нерідко фахівцю доводиться виконувати складні розрахунки, помилка яких може зіпсувати інформаційний продукт.

Розширені навички

Базові знання допомагають програмісту розпочати роботу у сфері інформаційних технологій, проте ними не обмежується спектр навичок, якими має мати спеціаліст. Вирізняють особливі «м’які навички» (soft skills), які тісно пов’язані з особистісними якостями фахівця.

  • Аналітичний склад розуму та прогностичне мислення. Для виконання особливих алгоритмів необхідно мати аналітичний склад розуму, вміти робити точні прогнози і вчасно приймати рішення.
  • Комунікабельність. Програміст під час виконання своєї роботи повинен постійно спілкуватися з колегами та замовниками. Також потрібно підтримувати зв’язок з тими, хто використовує готовий продукт, щоб дізнатися про його переваги та недоліки. Важливо вміти спокійно приймати критику та вчасно виправляти помилки. Також необхідно правильно презентувати свій продукт та висвітлити усі його переваги, щоб замовник залишився задоволений виконаною роботою.
  • Креативність. Написання коду та створення додатка – не монотонна робота, а особливий процес, де для досягнення результату програмісту потрібно виявити свої творчі здібності, креативність та гнучкість у вирішенні проблем. Часто замовники відправляють готову програму на доопрацювання, і протягом кількох днів фахівець має внести корективи. Для цього потрібно виявити креативність, нестандартне мислення, швидко та творчо вирішити проблеми.
  • Дисциплінованість. Програмістові, який працює в команді, важливим є вміння слухати інших, а також здатність виконувати встановлені правила. Це необхідно для збереження порядку та згоди у колективі, а також для нормального поважного спілкування із замовником та клієнтами.
  • Пунктуальність. Програмістові важливо дотримуватись встановлених термінів і встигати виконувати роботу вчасно.

Що має знати новачок

Той, хто тільки збирається стати програмістом, має пам’ятати кілька речей, щоб не розчаруватися у професії одразу після початку роботи.

  • Потрібно витрачати час на навчання. У вільний від роботи час варто знайомитися з професійною літературою, спілкуватися з досвідченішими колегами та підвищувати кваліфікацію іншими способами.
  • Потрібно виконувати правила. Програміст, що вливається у новий колектив, зобов’язаний дотримуватись усіх правил, які вже були там встановлені, для продуктивної роботи та взаємодії з іншими.
  • Потрібно приймати критику. Часто замовника не влаштовує якість роботи і він повертає продукт на виправлення. Критику можна отримати і від колег, які помічають помилки новачка. Важливо спокійно приймати зауваження та виправляти недоліки.

Для успішної кар’єри програміста важливо мати базові знання, такі як знання комп’ютерних мов і вміння писати код, а також особливі розширені навички, пов’язані з особистими якостями. Є вміння, які зроблять фахівця затребуваним на ринку праці. Звичайно ви можете самостійно спробувати навчитися одній з ІТ сфер, але радимо вам пройти спеціалізовані курси, такі як IT Academy, оскільки замовники охоче співпрацюють із кваліфікованими програмістами, які підтверджують рівень знань дипломом.

Залиште відповідь

Ваша електронна адреса не буде опублікований.